Mi a teendőnk, amikor a here nincs a herezacskóban?

2017. okt. 14.

Egészséges tanácsadásaim során rendkívül gyakran felmerülő kérdés és problémakör, így mindenképpen fontosnak tartottam ezt a témát részletesebben áttekinteni.

Az ajánlás az angolszáz NICE (National Institute for Health and Care Excellence), az Uptodate.com illetve a Brit Gyermeksebészeti Társaság javaslataira épül.

A magzati fejlődés során a herék elhelyezkedése először hasüregen belüli, majd a magzat növekedésével párhuzamosan a lágyékcsatornán keresztül leszállnak a herezacskóba. Az újszülött első orvosi vizsgálata során szerencsés esetben a heréket már a herezacskóban tapinthatjuk, azonban előfordulhat, hogy a fizikális vizsgálat során a heréket egyáltalán nem találjuk. A herék herezacskóba történő spontán leszállására 6 hónapos korig várhatunk. Ha ezt az életkort elérve, a herék nem tapinthatóak a herezacskóban, (Kriptorhizmus=rejtett heréjűség), akkor a következő okokra kell gondolnunk:

1, A herék a leszállási folyamat során valahol elakadtak, ezt hívjuk nem leszállt herének. Elhelyezkedésük igen változatos lehet pl. hasban, vagy a lágyékcsatornában.

2, Ingahere esetében a herék egyszer-egyszer láthatóak, tapinthatóak a herezacskóban, máskor pedig egyáltalán nem. Ennek oka egy fokozott izomreflex, mely működése során a herék a herezacskóból felhúzódott állapotba kerülnek. Laza állapotban, meleg vizes fürdő kapcsán megfigyelhetjük, hogy a herék visszakerülnek a herezacskóba.

3, Hiányzó herék esetében a herék nagy valószínűséggel nem fejlődtek ki, (fejlődési rendellenesség) vagy a méhen belül felszívódtak.

4, Kóros elhelyezkedésű herék: A herék a terhesség során kifejlődtek, de nem vándoroltak le a herezacskóban, hanem egyéb más rendellenes helyen találhatóak. pl. a combban, vagy egyéb extrém helyen.

5, Felszálló here: a herevezeték rövidsége miatt a herék a herezacskóból állandóan kihúzódnak. A herék fejlődése ilyenkor rendben megtörténik, azonban a herevezeték nem nő együtt a gyermekkel és rövid marad. A felszálló és ingahere közötti jelentős különbség, hogy míg az ingahere esetében a fokozott izomreflex kioldható és a herék vissza juttathatóak a herezacskóba, felszálló here esetében ez nem kivitelezhető.

Mikor szükséges a műtét?

Amennyiben a herék spontán leszállása 6 hónapos korig nem történik meg, a továbbiakban rendkívül kevés az esély arra, hogy a herék maguktól a helyükre kerülnének, így mindenféleképpen javasolt gyermeksebészeti szakvizsgálat. Az Uptodate.com orvosi portálja szerint a műtét legoptimálisabb időpontja 6 és 12 hónapos kor közé tehető. Minimális várakozási idő ugyan engedélyezett, azonban 1- 2 éves korra mindkét oldali herének a herezacskóban kell elhelyezkednie.

Az angol NICE guideline ennél szigorúbb ajánlásokat javasol, azaz mihamarabbi gyermeksebészeti szakvizsgálatot sürget azoknál a babáknál, akinek a heréjük 6 hónapos korukig nem található meg a herezacskóban.

Miért baj, ha a here nem kerül időben a herezacskóba? Hogyan keressük meg a herezacskóban nem tapintható herét?

Ha a here nem a herezacskóban helyezkedik el, akkor az esetek igen nagy százalékában kézzel kitapintható, pl. a lágyékcsatornában.

A nem leszállt here számos baj forrása lehet pl. herecsavarodás, rossz vérellátás következtében elhalás, valamint a későbbiekben rosszindulatú daganat kialakulásához vezethet.

A here nem véletlenül a herezacskóban érzi magát legjobban, hiszen itt néhány fokkal hűvösebb van, mint a hasüregben és a herének éppen erre a hőmérsékletre van szüksége az optimális működéshez. A melegebb helyen megrekedt here idővel rendszerint sorvadni kezd, működése romlik. Másrészt ismert megfigyelés, hogy a herezacskón kívül rekedt, főleg a hasüregben maradt here rosszindulatú daganatos elfajulása gyakoribb. Ezért, ha a csecsemő heréje egy-vagy kétéves korára nem száll le a herezacskóba, akkor kezelésre van szükség, hogy megelőzzük a heresorvadást és a daganatos átalakulás veszélyét. Ha a here csak “lusta” volt leszállni és nem valamilyen heg vagy szűkület miatt akadt el, akkor általában a gyógyszeres kezelés is szóba jöhet, azonban erről a nemzetközi irodalomban nincs együttesen elfogadott megállapodás.

Amennyiben nem tudjuk tapintással az elveszett heréket megtalálni, szóba jöhet a lágyékcsatorna és a has ultrahangos vizsgálata, diagnosztikus laparoszkópia (betekintő műtét a hasba), illetve végső esetben a műtéti beavatkozás. Az endokrinológiai szakvizsgálat is elengedhetetlen, hiszen a herék által termelt hormon szintjének mérése a herék jelenlétére vagy esetlegesen hiányára utalhat.

Miért és mikor szükséges a here önvizsgálata?

A heretumor fiatal férfiak betegsége és az ajánlások egyértelműen rámutatnak arra a tényre, hogy a heretumor azoknál a férfiaknál a leggyakoribb, akik csecsemő vagy kisdedkorukban rejtett heréjűség miatt műtéten estek át. A tumoros kialakulás leghatékonyabb megelőzése az időben elvégzett műtét! A heretumor fő tünete a here fájdalmatlan megnagyobbodása. Éppen ezért, azoknak a férfiaknak, akik gyermekkorukban rejtettheréjűség miatt műtéten estek át, havonta legalább egyszer javasolt a here önvizsgálatának elvégzéseSzakács Krisztina

forrás:

1, Egészség ismerettár, vitalitas.hu

2, http://www.uptodate.com/contents/undescended-testes-cryptorchidism-in-children-overview-of-management?source=search_result&search=cryptorchidism+children&selectedTitle=1~79

3,http://www.uptodate.com/contents/undescended-testes-cryptorchidism-in-children-clinical-features-and-evaluation?source=search_result&search=cryptorchidism+children&selectedTitle=2~79

4, http://www.baus.org.uk/_userfiles/pages/files/Publications/Commissioning%20guide%20for%20orchidopexy%20final%20v7.pdf

5, https://www.nice.org.uk/guidance/cg…

6, fotó: pixabay

dr. Szakács Krisztina

 

Share This