A fájdalommentes vérvétel

2017. okt. 17.

A gyermekbarát ellátás nélkülözhetetlen eleme a gyermek hatékony és korszerű fájdalomcsillapítása. Az olyan beavatkozások, mint pl. vérvétel, branül behelyezése, lumbál punkció, vagy izomba adott injekciók rendkívül gyakori beavatkozások gyermekkorban. Ezek a beavatkozások fájdalmasak, és a gyermek fájdalomérzetkor stresszel válaszol. A stressz nem minden esetben múlik el nyomtalanul, számos anyagcsere és hormonális folyamatot befolyásolhat, gyermekünk kellemetlen élményéről nem is beszélve. Az Emlán kívül egyéb krém vagy spray formájú fájdalomcsillapító áll rendelkezésre, melyekről a nemzetközi irodalomban egyértelműen pozitív véleményeket olvashatunk.

 

Az EMLA krém

Az Emla krém helyi érzéstelenítők keveréke, 2,5%-os lidocaint és 2,5%-os prilocaint tartalmaz. Ezek a helyi érzéstelenítők átmeneti szenzoros és motoros blokádot okoznak az érintett bőrterületen, biztosítva ezzel a fájdalommentességet. Az Emla krém hatásosságát számos tanulmány bizonyítja. Egyértelműen csökkenti a tűszúrások során fellépő fájdalmat a következő beavatkozások során: vérvétel, izomba adott injekciók, intravénás gyógyszeradáshoz szükséges branül behelyezése, lumbál punkció. Egy 258 gyermeket magába foglaló vizsgálatban kimutatták, hogy az Emla krém használata során a gyermekek “pain score-ja” (fájdalom érzete) jóval alacsonyabb volt, mint Emla krém használata nélkül. Egy másik randomizált vizsgálatban a gyermekek stressz reakcióit figyelték és arra a következtetésre jutottak, hogy azok a gyermekek, akik Emla krémet kaptak kevésbé féltek a beavatkozásoktól és sokkal együttműködőbbek voltak az Emla krémet nem kapó társaiknál.

 

Meddig szúrhatunk és milyen mélységben?

A krém felhelyezését követően kb. egy óra múlva éri el a kellő érzéstelenséget. Egy tanulmányban az Emla krémet kapó gyermekek esetében megvizsgálták a tűszúrás azon mélységét is, ahol a gyermekek még egyáltalán nem, vagy csak kevésbé éreztek fájdalmat. A krém felhelyezését követően egy órával 3mm-es, majd 1,5-2 órával 5mm-es mélységig történő szúrások esetén sem tapasztaltak a gyermekeknél sírást, a beavatkozást nyugodtan viselték.

Az Emla krém alkalmazása során külön figyelmet érdemel, ha a gyermek pszoriázisban (pikkelysömör), vagy ekcémában (atópiás dermatitisz) szenved. A vizsgálatok során bizonyított, hogy az említett bőrbetegségek vagy egyéb hámsérülés esetén az Emla krém felszívódása erőteljesebb és gyorsabb. Az érzéstelenség eléréséhez szükséges időtartam ebben az esetben kevesebb, a krém hatása gyorsabban beáll. Az Emla krém használata nem tiltott ezekben a betegségekben, de javasolt olyan bőrterületet keresni, ahol nincs nagy felületen levő elváltozás.

Mikor nem használhatjuk az Emla krémet?

A krém természetesen nem használható prilocain és/vagy lidocain érzékenységben. Használat előtt érdemes egy kis mennyiséget a gyermek bőrére helyezni és nézni az esetlegesen fellépő bőrreakciókat. A nemzetközi irodalom ajánlása szerint a krém nem használható olyan betegségekben, amelyek *methemoglobinémiára hajlamosítanak, ilyen például a glukóz-6-foszfát dehidrogenáz enzim hiánya, vagy olyan gyógyszerek szedése esetén amelyek methemoglobinémiát idézhetnek elő. Ilyen pl. a metoklopramid, hazánkban Cerucal néven ismert hányinger csillapításra használt gyógyszer, vagy az egyéb nitráttartalmú gyógyszerek. Az Emla krém használata előtt gyermeke aktuálisan szedett gyógyszereiről mindig tájékoztassa a kezelőorvost! Az Emla krém használata 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, mivel ebben az életkorban a methemoglobinémia kialakulására való hajlam még nagyobb, mint a későbbi életkorban. 3 hónap alatti csecsemő fájdalomcsillapítására jó hatásfokkal használható a szájon át adható szukróz oldat!

A vizsgálatok során egyéb kedvezőtlen hatásokat mint pl. bőrirritáció csak abban az esetben tapasztaltak, ha az Emla krémet nem megfelelően dozírozták, vagy alkalmazták.

Mennyit kell használnunk?

Az Emla krém dozírozása a következőképpen alakul: 1-2 g krémet kell kb. 2-3 cm széles bőrterületre helyezni, majd megfelelően lefedni és kivárni a szükséges hatóidőt. Figyeljünk arra, hogy a rögzítés során az emla krém ne folyjon ki a tegaderm alól, a tegaderm szélei szépen zárjanak. lsd fotók.  A kellő hatóidő kivárta után a rögzítésre szolgáló ragasztót eltávolítjuk és elvégezhető a beavatkozás.  A rögzítésre szolgáló ragasztó (tegaderm) hazánkban egyes patikákban recept nélkül megvásárolható. 

  • Facebook
  • Google+

Az emla krém felhelyezése 1.

 

 

  • Facebook
  • Google+

Az emla krém felhelyezése 2. Tegaderm széli részeinek eltávolítását követően

 

 

  • Facebook
  • Google+

Tegaderm

 

 

  • Facebook
  • Google+

Tegaderm kisebb méretben

 

*Methemoglobinémia: A kék csecsemő szindróma néven ismert elváltozás lényege, hogy olyan hemoglobin molekulák alakulnak ki a vérben, melyek túl erősen kötik az oxigént és nem képesek azt leadni a szövetek sejtjei felé. Az állapot kialakulhat nitrát mérgezés, gomba mérgezés, vagy egyéb gyógyszerek szedése következtében.

 

Forrás: Topical anesthetics in children Uptodate.com, last updated: Sep 22, 2016

Fotók: dr. Szakács Krisztina

A fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolása, bármilyen módon történő felhasználása, vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet. Hozzájárulás kérése: gyogyitomehecskek@gmail.com

Dr. Szakács Krisztina

 

Share This