A gyermekbarát ellátás

2017. okt. 17.

Adjunk-e szteroid kúpot kruppban? Használjunk-e láz esetén hűtőfürdőt? Megszúrjuk-e a gyermeket fájdalomcsillapítás nélkül? Vehetünk-e úgy vért, hogy a gyermeket közben édesanyja vagy édesapja ölében fogja? Hányás esetén azonnal szükséges a vénás folyadékpótlás, esetleg van más lehetőségünk? Gyermekével maradhat-e a szülő 0-24 óráig a kórházban?

Mint látják a témával kapcsolatban felmerülő kérdések sokkal összetettebbek annál, minthogy a gyermekorvosi rendelő falán látható-e mesefigura, vagy kipakolunk-e plüssfigurákat a rendelő valamelyik sarkába. Természetesen a barátságos környezet megteremtése is rendkívül fontos és a gyermekbarát szemlélet része, de nem feltétlenül ebben nyilvánul meg az, amit gyermekbarát ellátásnak nevezünk. A gyermekbarát ellátás egy szemlélet, amely azt jelenti, hogy az ellátás során a gyermek fájdalmát, szorongását és félelmeit minden rendelkezésre álló eszközzel csökkentenünk kell. Felesleges vizsgálatokat nem rendelünk, a szülői jelenlétet pedig folyamatosan biztosítjuk.

 

 

A kúp

Mint bizonyára tudják, az elmúlt időszakban rendkívül sok kritikát kaptam, ugyanis nyíltan beszéltem arról, hogy a kúp alkalmazása nem mindenhol és nem mindig számít gyermekbarát módszernek. Ez elsősorban nem az én véleményem, hanem az egyik leghitelesebb orvosportál vezető szerkesztője is hasonlóképpen vélekedik. A “Kúpot kruppban?” című jegyzetemet már nyilvánossá tettem, így az Uptodate.com vezető szerkesztőjének szakmai véleményét Önök is elolvashatták. Az Egyesült Királyságban eltöltött éveim alatt igen kevés esetre emlékszem, amikor gyermekellátás során kúpot használtunk volna. Természetesen Angliában is van forgalomban paracetamol és ibuprofen tartalmú lázcsillapító kúp, és a hiedelmekkel ellentétben ezeken a gyógyszereken kívül azért mást is adnak a betegeknek, de elsősorban a szájon keresztül beadható, vagy inhalálható gyógyszereket részesítik előnyben.

Az itthoni tapasztalataim is azt mutatják, hogy a szülőknek van igényük alternatívára és ha létezik más megoldás, inkább először azzal próbálkoznának. Természetesen nem állítom azt, hogy a kúp alkalmazása haszontalan és nincsen szükségünk rá, csak azt mondom, ha van kíméletesebb eszköz a kezünkben, akkor először próbálkozhatunk azzal. A kúp felhelyezése kellemetlen lehet a gyermek számára, ha ezt tapasztalják, első körben próbálkozzanak a szájon át beadható gyógyszerekkel. Amennyiben lázcsillapítás szükséges, akkor a hazánkban is forgalomban levő, különféle ízesítésű paracetamol és/vagy ibuprofen tartalmú szirupok jöhetnek szóba elsőként.

Ha a gyermekük éppen gyomor-bélhurut fertőzésben szenved és nem tudják szájon át bejuttatni a szükséges gyógyszert, akkor jusson eszükbe az ORÁLIS REHIDRÁLÓ OLDAT alkalmazása! Kövessük a sokszor keveset elvét és próbálják gyermeküket megfelelően itatni. Az orális rehidráló oldatot (ORS) túladagolni nem lehet, alkalmazásával pedig sok esetben elkerülhető a vénás folyadékpótlás. Lázas állapotban is jól eshet a hűtött folyadék, vagy esetleg egy kis fagyi:-)

Ha végképp nincs más megoldás és a hányás miatt a gyermek szájon át adható gyógyszerei nem jöhetnek szóba, akkor a kúp felhelyezéséhez használjanak kis mennyiségű vazelint, hogy a beadással járó kellemetlen érzést csökkentsék.

Hűtőfürdő

Ezt az igen elavult lázcsillapítási módszert már egyik nemzetközi orvosportál sem ajánlja. Az Egyesült Királyságban a hűtőfürdő alkalmazása szinte tiltott, a lázcsillapítással kapcsolatos szülői tájékoztatók mindegyikén külön felhívják a szülők figyelmét, hogy ne próbálják hideg vízzel hűteni gyermeküket, mert az eljárással didergést, kellemetlen érzést, rossz élményt okozhatnak.

“ DO NOT try to cool your child down by bathing or sponging them with cold water – this again can send the tempreture higher.” (The Pennine Acut Hospitals, NHS Trust, Advice card for parents, When your child has a tempreture).

 

  • Facebook
  • Google+

 

Egyre inkább bizonyított az a tény, hogy a hűtőfürdő alkalmazása csak átmeneti hőmérséklet csökkenést, ezt követően pedig visszatérő hőmérséklet emelkedést okoz, így még akár ártalmas is lehet- figyelmeztet a fenti tájékoztató.

A lázcsillapítás célja gyermekünk komfortérzetének növelése, így egy olyan eljárást alkalmazni mely diszkomfortot okozhat, nem ajánlott.

Fájdalomcsillapítás

Kritizálhatjuk az Egyesült Királyságot a nagy mennyiségben elfogyasztott paracetamol miatt, szidhatjuk a kinti háziorvosi rendszert a végtelenségig, az azonban megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a gyermekbarát ellátás részeként alkalmazott fájdalomcsillapításban az élen járnak.

A vérvétel, az intravénás gyógyszerek beadásához szükséges branül behelyezése, az oltások beadása fájdalmas procedúra, a legtöbb gyermek számára rossz és riasztó élmény. A fájdalom csillapítására számos lehetőség áll rendelkezésükre, használják ezeket! A “kibírod, erős leszel, neked ez semmiség, ez csak egy szuri” inkább a felnőttek fejében létező gondolatmenet, egy gyermek ezeket a fájdalmas beavatkozások általában inkább félelemmel, nem pedig bátorsággal éli meg.

  • Facebook
  • Google+

 

 

Előző posztomban már bemutattam a szájon át adható szukróz oldatot, mely 3 hónap alatti csecsemők számára jelenthet alternatívát a felületi érzéstelenítő krémek helyett. Ennek magisztrális formában történő előállítása hazánkban nem lehetetlen. Az édes íz megnyugtatólag hat a kisebbek számára, bizonyítottan csökkenti a fájdalmat. Az EMLA, AMETOP és egyéb felületi érzéstelenítő krémek használata általában 3 hónapos kor felett javasolt. Az EMLA krém alkalmazásáról egy előző jegyzetemben már olvashattak. A krém külföldről beszerezhető, alkalmazása könnyen elsajátítható.

 

Szukróz szirup

  • Facebook
  • Google+

 

Ne feledkezzünk meg a kamaszok fájdalomcsillapításáról sem! A vérvétel vagy kötelező védőoltás beadása egy nagyobb gyermek vagy felnőtt számára is fájdalmas lehet. Amennyiben felületi érzéstelenítő krém használatára nincs lehetőségünk, használjunk hűsítő sprayt, mely pár percre lehűti az adott bőrterületet és csökkenti a szúrás érzetét. Ilyen lokálisan alkalmazható sprayk legtöbbje etil-kloridot tartalmaz. Az etil-klorid könnyen cseppfolyósítható, ebben a formában felületi érzéstelenítésre jól használható. A bőrre fecskendezve a cseppfolyós etil-klorid elpárolog, a szövetektől hőt von el, lehűti vagy megfagyasztja őket, a fájdalomérzetet ezáltal csökkenti. Használata közben legyünk körültekintőek, az etil-klorid gyúlékony anyag!

A szülői jelenlét

Vérvételnél, fizikális vizsgálatnál, illetve egyéb beavatkozásnál egyenesen segítség számomra a szülői jelenlét, hiszen a gyermeket megnyugtatni, vigasztalni leginkább édesanyja vagy édesapja tudja. Inkább fogja a gyermeket a szülő, az erőszakos lefogásokat igyekezzünk elkerülni. Kisebb gyermek megszúrását többféle pozícióban végezhetjük, vérvételkor célszerű a szülőnek gyermekét ölbe venni úgy, hogy arccal egymás felé néznek, majd a szúrni kívánt kezet a szülő hónalja alatt átvezetni. Így a gyermek nem is látja a szúrást és egy jó fájdalomcsillapítással egybekötve remélhetőleg keveset is érzékel majd belőle. Az Egyesült Királyság gyermekellátással foglalkozó kórházi osztályain ( koraszülött intenzív osztály is!) a hazánkban jól ismert “látogatási idő” már régóta nem létezik. Ezek az osztályok szülők számára “24 órán át nyitva” vannak.

Felesleges vizsgálatok, felesleges gyógyszerek

Egy vizsgálatot akkor célszerű elvégezni, ha az nem öncélú, azaz nem a saját (orvos) megnyugtatásunkra szolgál, hanem a gyermek állapotáról ad további információt.

Gyomor-bélhurut esetén feleslegesen végzett laborvizsgálatok, hallgatózással diagnosztizált tüdőgyulladás esetén rendelt mellkas röntgen vizsgálat felesleges terhelés a gyermek számára és semmilyen többlet információval nem látja el az orvost. Az angolszáz NICE (National Institute for Health and Care Excellence) bizonyítékon alapuló orvosportálja figyelmeztet a tüdőgyulladásban feleslegesen rendelt mellkas röntgen vizsgálatok által okozott ártalmakra. Ha a gyermek jó állapotú, kórházi felvételt nem igényel, de hallgatózással egyértelműen diagnosztizálható tüdőgyulladása, akkor szájon át adható antibiotikummal kezelhető és otthonába bocsájtható.

A túlzott vagy indokolatlan antibiotikum használat növeli az antibiotikum rezisztencia kialakulását, gyermekünk vírusfertőzésén viszont egyáltalán nem segít, a természetes bélflórát azonban károsítja. Antibiotikum használatára kizárólag laboratóriumi vizsgálattal bizonyított bakteriális fertőzés esetén kerüljön sor! Laboratóriumi vizsgálatnak számít egy helyszíni CRP,vagy Strep A teszt, illetve egy műszeres vizelet vizsgálat is.

Kíméljük gyermekünket a felesleges gyógyszerhasználattól! A felső légutakat érintő vírusfertőzések önmaguktól meggyógyulnak, igyekezzünk gyermekünk fájdalmának csillapítására fókuszálni, illetve ha szükséges, akkor a légutakat jótékony hatású orrcseppel megtisztítani (0,9% NaCl orrspray). 7 éves kor alatt lokális dekongesztánst tartalmazó orrsprayk használata nem javasolt, az orrnyálkahártyát kiszáríthatják, később hozzászokás alakulhat ki.

Az újszülötteket “feleslegesen érintő kezek” számának minimalizálása, a megszületést követő “aranyóra” és a bőr-bőr kontaktus biztosítása szintén a gyermekbarát ellátás elengedhetetlen elemét képezik. Az állandó beavatkozás helyett, igyekezzünk a megelőzésre törekedni!

 

dr. Szakács Krisztina

 

Share This