A szoptatás ellenjavallatai

2017. okt. 17.

Az Egészségügyi Világszervezet a csecsemők optimális növekedésének, fejlődésének és egészségének elérésére az egész világon azt javasolja az édesanyáknak, hogy az élet első 6 hónapjában kizárólag szoptassák csecsemőiket, majd pedig – magas tápértékű kiegészítő táplálékok bevezetése mellett – folytassák gyermekük szoptatását 2 éves korig vagy tovább.

Ritkán, de előfordulnak olyan anyai vagy egyéb okok, melyek nem teszik lehetővé a szoptatást. A következő ellenjavallatok az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság, az Egészségügyi Világszervezet, valamint az Uptodate.com ajánlásai szerint készültek.

Anyai fertőzések

HIV-FERTŐZÖTT ÉDESANYA

A fejlett országokban, ahol a tápszeres táplálás minden körülmények között biztosított, javasolt a szoptatás felfüggesztése. A fejlődő vagy legkevésbé fejlett országok esetében, ha a tápszeres pótlás nem elérhető, akkor javasolt az anyatejes táplálás folytatása.

HTLV I-II

Ebben a fertőzésben a kórokozó a Human T-sejt Lymphotrop Vírus (HTLV-1,2), mely progresszív, krónikus neurológiai, gerincvelői betegséget vagy akár daganatos elváltozásokat is okozhat. A vírus az anyatejjel átjuthat az újszülöttbe, ezért ebben a vírusfertőzésben az anyatejes táplálást fel kell függeszteni. Az újszülött a lefejt anyatejet sem kaphatja meg.

HERPESZVÍRUS FERTŐZÉS

Azok az édesanyák, akiknek herpeszvírus fertőzés által okozott elváltozás van a mellükön, egészen addig nem szoptathatnak, amíg a hólyagos elváltozás meg nem gyógyul. Herpesz- vírus fertőzés esetén az újszülöttel történő direkt kontaktus során a gyermek megfertőződhet. Amennyiben a vírusfertőzés a melleket nem érinti, de egyéb bőrterületeket igen, a szigorú higiéniás szabályok betartásán kívül javasolt a fertőzéssel érintett területek letakarása és a szoptatás folytatása. Figyeljünk arra, hogy az újszülött a vírus által okozott bőrelváltozásokkal semmi esetre se érintkezzen!

BÁRÁNYHIMLŐ

Azoknál az édesanyáknál, akiknél a szülést követő pár napban a bárányhimlő tünetei jelentkeznek, újszülöttjeiket nem szoptathatják. A friss tünetes édesanya újszülöttje legalább 5-7 napig az édesanyától elválasztandó. A lefejt anyatej a gyermeknek odaadható és az újszülött anyatejjel tápálható. Azon kismamák esetében, akik nem védettek bárányhimlővel szemben és feltételezhető a bárányhimlővel történő fertőzés (pl. fertőzött személlyel való kontaktus), megfontolandó a passzív immunizáció és a bárányhimlő elleni védőoltás beadása!

GÜMŐKÓR, TBC (Tuberkulózis):

Gümőkórban szenvedő, fertőzőképes édesanya nem szoptathat. A megkezdett gyógyszeres kezelést követően 2 héttel, miután a gümőkorban szenvedő beteg már nem fertőz, a szoptatás folytatható. A gümőkór kórokozója a légúti váladékban ugyan kiválasztódik, az anyatejbe azonban nem, így a lefejt anyatej az újszülöttnek odaadható. A gümőkór gyógyszeres kezelése nem ellenjavallata az anyatejes táplálásnak!

H1N1 FERTŐZÉS

A H1N1 influenza vírussal fertőzőtt édesanyát csak addig szükséges újszülöttjétől elválasztani, amíg a lázas állapot fennáll. Az anyatej expresszálható, majd az újszülöttnek odaadható.

CYTOMEGALOVÍRUS FERTŐZÉS (CMV)

A CMV átvitele az anyatejbe nem minden esetben törvényszerű, azonban az igen alacsony születési súllyal világra jött babák esetében javasolt az óvatosság. Ezek az újszülöttek az édesanyától származó anyatejet csak pasztőrizálva (hőkezelve) kaphatják meg!

ANYAI KÁBÍTÓSZER HASZNÁLAT

Az anyai kábítószer használat nem kategórikus ellenjavallata a szoptatásnak.

Azok az édesanyák, akik felügyelet alatt metadon (leszoktatás gyógyszere) terápián vannak, valamint a metadonon kívül egyéb tiltott szert nem használnak, HIV tesztjük pedig negatív, szoptathatnak.

A szoptatás ellenjavallt a következő szerek használata esetén: fenciklidin, kokain, kannabisz. Bár a kannabiszt fogyasztók általános meggyőződése, hogy ez az “enyhe” drog nem okozhat problémát újszülöttjükben, azonban egyértelműen bizonyított tény ennek ellenkezője; a kannabisz negatívan befolyásolhatja a gyermek mentális fejlődését.

ANYAI ALKOHOLFOGYASZTÁS

A kutatások szerint az alkohol egyértelműen negatívan befolyásolja az újszülött motoros fejlődését. Éppen ezért a WHO a terhesség és szoptatás alatt történő anyai alkoholfogyasztás elhagyását javasolja! Alkoholfüggő édesanya esetében törekedjünk az alkoholfogyasztás minimalizálására 0,5 g/kg dózisban.

ANYAI DOHÁNYZÁS

Az anyai dohányzás nem egyértelmű kontraindikációja a szoptatásnak, azonban a dohányzó édesanyát tájékoztatni kell arról, hogy a dohányzás növelheti a hirtelen csecsemőhalál, valamint egyéb légzési rendellenességek kockázatát.

ANYAI GYÓGYSZERSZEDÉS

Sajnos sokszor indokolatlanul javasolják a szoptatás felfüggesztését. Az e-lactancia.org, valamint a Lactmed ( https://toxnet.nlm.nih.gov/pda/lactmed.htm) oldalakon tájékozódhatnak azokról a gyógyszerekről, melyek szedése mellett ellenjavallt a szoptatás.

ANYAI KEMOTERÁPIÁS KEZELÉS

Ha a szoptató édesanyának kemoterápiás kezelésre van szüksége, akkor a szoptatás felfüggesztése előtt érdemes szoptatási tanácsadóval egyeztetni, ugyanis ebben az esetben sem mindig szükséges a szoptatás teljes elhagyása. http://ibclc.hu/

GALAKTOZÉMIA

A galaktozémia egy veleszületett anyagcsere betegség, mely során a tejcukor egy alkotóelemét (galaktóz) a szervezet (máj) nem tudja hasznosítani. A galaktóz felszaporodva a gyermek szervezetében súlyos mentális retardációt, valamint májműködési zavart okoz. Galaktozémia diagnózisát követően a szoptatást azonnal abba kell hagyni!

Fenilketonúria

Szintén veleszületett anyagcsere zavar, mely során a fenil-alanin (aminosav) felhalmozódik a gyermek szervezetében és súlyos idegrendszeri ártalmak alakulhatnak ki. A csecsemő részleges anyatejes táplálása nem kizárt, azonban a vér fenil-alanin szintjének monitorizálása elengedhetetlen!

 

Egyéb anyai betegségek

Az olyan gyakori betegségek, mint például nátha, influenza, torokgyulladás, gyomor-bél fertőző megbetegedései, mellgyulladás NEM ELLENJAVALLATAI A SZOPTATÁSNAK, TEHÁT EZEKBEN AZ ESETEKBEN A SZOPTATÁS FOLYTATÁSA JAVASOLT!

Ezekben a betegségekben nem ritka, hogy a gyermek már akkor találkozott a kórokozóval, mielőtt még az édesanya észlelte volna saját fertőzését! A legjobb amit gyermekünk érdekében tehetünk, hogy folytatjuk a szoptatást, illetve ügyelünk az alapvető higiéniás szabályok betartására.

Gyomorrontás (gyomor-bélfertőzés) esetén a szoptatás felfüggesztése nem javasolt. Ha a tünetek csak a gyomor-bélrendszert érintik (hányás, hasmenés, gyomorfájdalom), akkor a szoptatást egyértelműen folytatni kell. Abban az esetben, ha az édesanya súlyos fertőzésben szenved (a fertőzés a véráramba is bekerült=szeptikémia), akkor az anyatej is fertőzötté válhat. Ebben az esetben sem javasolt a szoptatás teljes elhagyása, viszont a lehetőségeinkhez mérten olyan antibiotikus kezelést kell választanunk, mely a szoptatással kompatibilis. Az antibiotikus terápia megkezdését követően 24 órás szünet elteltével a szoptatás általában folytatható.

 

Forrás:

1, Breastfeeding, Parental education and support-Uptodate.com

2, Should breastfeeding continue when Mom is sick? By Kelly Bonyata, IBCLC 2007

3, Lawrence RM& Lawrence RA. Given the benefits of breastfeeding, what contraindications exist? Pediatric Clinics of North America 2001 February 48 (1): 235-51

4, Review of the medical benefits and contraindications to breastfeeding in the United States, Maternal and Child Health Education 1997

5, Hepatitis B and breastfeeding, World Health Organization 1996 November

6, May JT. Molecular Virology: Tables of antimicrobal factors and microbial contaminants in human milk. 2005 March

7, Breastfeeding and HIV International Transmission Study Group. Mortality among HIV-1-infected women according to Children’s Feeding Modality: An individual patient data meta-analysis. J. Acquir Immune Defic Syndr. 2005 Aug 1;39(4): 430-438

8, HIV and infant feeding. Guidelines for decision-makers. WHO 2003. (ISBN 92 41591226).

 

dr. Szakács Krisztina

 

 

Share This