Hányás, hasmenés: Gyomor-bélhurut, az orális rehidráló folyadék gyakorlati alkalmazása

2017. okt. 17.

Az összefoglaló a hányással, hasmenéssel (gyomor-bélfertőzés=gasztroenteritisz) foglalkozik.

Mi okozhat ilyen betegséget?

Hányást, hasmenést okozhatnak vírusok, baktériumok és paraziták. A kórokozó származhat rossz ételből, fertőzött tárgyakról, a környezetünkből, vagy egész egyszerűen egy másik betegtől. A vírusok, baktériumok nagyon könnyen terjedhetnek egyik emberről a másikra (pl. a vírust hordozó személy ételt készít, vagy megérint egy tárgyat, melyet később mi is megfogunk). A gyomor-bélfertőzés nagyon gyakori gyermekkorban, a kórkép legnagyobb veszélye a kiszáradás, ezért a terápia leghangsúlyosabb része a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékpótlás.

A nem fertőzés okozta hasmenéssel (pl. étel intolerancia, gyulladásos bélbetegségek) ez az összefoglaló nem foglalkozik.

Milyen tünetei vannak a gyomor-bélhurutnak, azaz gasztroenteritisznek?

A tünetek változatosak lehetnek, jellemző az enyhe vagy erősebb görcsös hasi fájdalom, valamint hányás és hasmenés.

A hasmenés akár napokig, sőt hetekig is eltarthat. A hasmenésre jellemző, hogy általában vizes állagú és gyakran bűzös. A görcsös hasi fájdalom mellett jelentkezhet fejfájás, gyengeségérzés és láz is.

Hogyan kezeljük a hányást, hasmenést?

A kiszáradás veszélye miatt a folyadékpótlás az egyik legfontosabb része a terápiának. Maradjunk a “keveset sokszor” elvénél. Jó megoldás lehet, ha vízzel hígított gyümölcsitallal (pl. almalé) próbálkozunk, ezzel az elveszített cukrot is pótolhatjuk.

Érdekesség, hogy a nemzetközi ajánlásokban pl. a jeges nyalóka adása is lehetőségként szerepel, hiszen ezzel extra folyadékot és kellemes hűvös érzetet nyújthatunk gyermekünknek.

Ha anyatejes táplálású gyermeke gasztroenteritiszben szenved, akkor is folytassa a szoptatást olyan intenzitással, ahogy csak lehetséges. Hányás és hasmenés miatt a szoptatást felfüggeszteni nem javasolt!

Az orális rehidráló folyadék

Ez a szájon keresztül adható gyógyszer nem csillapítja a hasmenést, viszont a kiszáradástól megóvhatja gyermekét. Ezek a készítmények tökéletes egyensúlyt kínálnak vízből, cukorból és sóból, melyre a folyadékpótlás során nagy szükség van.

Az orális rehidráló folyadékkal az anyatej/tápszer teljesen kompatibilis, azaz nem kell egyiket vagy másikat választanunk, együtt is alkalmazható! Erőteljes hányás esetén viszont célszerű elsőként az orális rehidráló folyadék adásával kezdeni, majd ezt követően visszatérni a szoptatáshoz.

Ha gyermekét a láz vagy hasi fájdalom megviseli, adhat paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszereket.

NE DIÉTÁZTASSA GYERMEKÉT!

A főtt krumpli és pirítós a múlté! Olyan ételt adjon gyermekének, amit szeret! Ha az ételt visszautasítja, akkor ne erőltesse! Az étvágy ilyenkor érthető módon csökken és az evésnél sokkal fontosabb az, hogy gyermekünk folyadékháztartását mihamarabb rendezzük.

Az orális rehidráló folyadék gyakorlati alkalmazása

Ha por formájában vesszük a készítményt, akkor használjunk egy olyan üveget (pl. cumisüveg) melyen láthatóak a mennyiségi jelzések. A rehidráló por dobozában található tájékoztató szerinti higításban készítsük el az oldatot és töltsük bele az üvegbe. Vegyünk egy fecskendőt és az alábbi folyadéktervet használva kezdjük el a fecskendőbe szívott kismennyiségű folyadékkal itatni gyermekünket!

Orális folyadékterhelési terv

 

 

 

Példák: Egy 10 kg-os gyermeknek 5-10ml folyadékot adjunk 5 percenként, vagy egy 20 kg-os gyermeknek 10-15ml folyadékot adjunk 5 percenként. A kis mennyiségek adogatásához szükséges fecskendőt a patikában beszerezhetik! Az orális rehidráló oldatot túladagolni nem lehet, így az 5 perces itatásokat bátran folytassák. Természetesen a folyadéktervet nem szükséges tizedpontossággal tartani, de a terv a folyadékpótlás sebességére jó támpontot adhat.

Az időt, a beadott és az esetlegesen visszautasított mennyiséget, valamint a hányást is folyamatosan jegyezzük fel!

 

Hányáscsillapítók: A Magyarországon forgalomban levő “hányáscsillapító” kúpokat a nemzetközi irodalom erre a betegségre nem ajánlja. A B6 vitaminnak hányáscsillapító hatása nincs, így adni felesleges.

A hazánkban is elérhető, jó hatású hányáscsillapító sajnos rendkívül drága, ezért javaslom a “keveset sokszor” elvével adott folyadékkal csillapítsák gyermekük hányingerét.

A kiszáradás jelei

-kevesebb nedves pelenka

-száraz ajkak

-sápadt, márványozott bőrszín

-aláárkolt szemek

-csecsemőknél besüppedt kutacs

-aluszékonyság, zavartság

-hideg végtagok

Ha a kiszáradás jeleit észleli gyermekén, azonnal konzultáljon gyermekorvosával, kérjen segítséget!

Véres széklet, fájdalomcsillapító adására nem szűnő hasi fájdalom, illetve 3 napnál tovább fennálló lázas állapothoz társuló hányás, hasmenés esetén forduljunk gyermekorvosunkhoz!

TAKE HOME MESSAGE-ÚTRAVALÓ ÜZENET SZÜLŐKNEK

A legtöbb hasmenéses betegség pár nap alatt elmúlik. A 4-6 hétnél tovább tartó hasmenés mindenféleképpen kivizsgálást igényel!

Gyomor-bélhurut esetén legfontosabb a folyadékpótlás, használjon orális rehidráló oldatot!

Ha a tünetek súlyosak és a kiszáradás jeleit észleli gyermekén, kérjen segítséget!

Figyeljünk a megelőzésre, mossunk gyakrabban kezet!

Gyermekünk közösségbe az utolsó hasmenést követően 48 óra elteltével mehet!

 

Forrás: Salford Royal NHS Foundation Trust, Gastroenteritis, The information Standard

Fotó: pixabay

 

Dr. Szakács Krisztina

 

Share This