Kiegészítő táplálás csecsemőkorban Az ESPGHAN Táplálási bizottságának új ajánlása

2017. okt. 17.

A szoptatás az újszülöttek táplálásának biológiai normája. Minden jelentős szervezet (WHO, AAP, ESPGHAN, MGYT) a 6 hónapos korig történő kizárólagos anyatejes táplálást támogatja. A szoptatás nem egyszerűen anyatejes táplálás, hanem jóval többet jelent annál. A bőr-bőr kontaktusnak és a korai kötődésnek számos pozitív hatása van a babára és az édesanyára egyaránt. Mind a szülészeti intézményben, mind pedig a hazaadást követően indokolt az igény szerinti szoptatás folytatása gesztációs kortól, születési súlytól függetlenül. Pótlás (tápszer) felírására csak a súlygyarapodás állása és bizonyítottan elégtelen tápanyag bevitel együttes fennállása esetén kerülhet sor! Megelőzési céllal csecsemőtápszert felírni receptre TILOS, mert bizonyítottan csökkenti a szoptatás sikerességének esélyét!

 

A hozzátáplálásról…

Az új meghatározás szerint minden hozzátáplálásnak minősül, ami nem anyatej vagy a tej helyettesítésére szolgáló tápszer. Az utóbbi években elvégzett randomizált, kontrollált vizsgálatok eredményei, illetve a gyermekkorban egyre növekvő allergiás kórképek arra mutattak rá, hogy az utóbbi években alkalmazott hozzátáplálási szabályokat meg kell változtatnunk. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a nem megfelelő összetételű hozzátáplálás rövid távon nem biztosít megfelelő fejlődést, hosszútávon elhízásra, civilizációs betegségek kialakulására hajlamosít.

A hozzátáplálás időzítése

Az anyatejes táplálást illetően az ESPGHAN új javaslata: kizárólagos anyatejes táplálás legalább 4 hónapos korig, kizárólagos, vagy részben anyatejes táplálás 6 hónapos korig. A hozzátáplálás elkezdése szilárd, félfolyékony, vagy folyékony állagú ételekkel nem javasolt 4 hónapos kor előtt, de késleltetése 6 hónapos koron túl nem kedvező!

A hozzátáplálás minősége

Az ajánlás szerint a betöltött 6 hónapos életkor után minél hamarabb ismertessük meg az ételek sokféleségét a csecsemővel, különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében is fontos, hogy a kesernyés ízű ételekhez is szoktassuk hozzá a gyermeket! Az édesített és sózott ételek, édes teák, gyümölcslevek, sós cereáliák fogyasztása nem ajánlott, mivel a későbbiekben elhízáshoz és magas vérnyomás kialakulásához vezethetnek.

 

 

 

A hozzátáplálás idején is tartsuk fenn az anyatejes táplálást! A csecsemő 12 hónapos koráig a tehéntej italként történő fogyasztása nem ajánlott! ( kis mennyiségben ételbe keverhető!)

Mikor kezdjük adni az allergénnek számító élelmiszereket?

A tej, tojás, földimogyoró, glutén bevezetésére vonatkozó szabályok megváltoztak! Az itt felsorolt élelmiszereket 4 és 11 hónapos kor között ajánlott bevezetni, figyelembe véve az adott ország, illetve a család kialakult étkezési szokásait. 4 hónapos kor előtt a fenti allergén élelmiszerekkel próbálkozni nem szabad, viszont késleltetett bevezetésük (11 hó után) sem javasolt! A földimogyoró korai bevezetésével kapcsolatos eredmények rendkívül kedvezőnek mutatkoztak. A glutén tartalmú ételek bevezetésének a 6 hó életkort tartják optimálisnak.

Húsfogyasztás, vasbevitel

6 hónapos kort követően minden csecsemő számára a húsfogyasztás, valamint a vassal dúsított élelmiszerek fogyasztása javasolt a vashiányos állapotok elkerülésére! Hozzátáplálás során a tápanyag bevitel legalább 40%-a legyen zsír! 6-12 hó között a szükséges vasbevitel mennyisége a következő:

0,9-1,3mg/kg/nap vagy 6-11 mg/nap. Természetes vasforrás pl. a vörös hús, zöldségfélék, máj, hal.

 

 

Mivel és miből egyen a gyermek a hozzátáplálás során?

A pépes, folyékony ételek adhatóak pohárból vagy kanállal, amennyiben a gyermek már megfelelő fogazattal rendelkezik, akkor bizonyos ételeket adhatunk a kezébe:-)

FONTOS MEGJEGYZÉSEK:

*Az első életév alatti étrend minősége bizonyítottan kihat a gyermek mentális fejlődésére! A változatos étrenddel hozzátáplált gyermekek későbbi iskolai kimenetele egyértelműen jobbnak mutatkozik.

*A szülők által alkalmazott vegán diéta a fejlődésben levő gyermekeknél maradandó károsodást okozhat, ezért vegán étrend esetén a csecsemő orvosi és dietetikai ellenőrzése szükséges!

*A fogszuvasodás elkerülése végett, kerüljük a cukros ételeket, cumiztatást, édes italokat!

*Hozzátáplálás során a saját magunk által elkészített ételeket előnyben kell részesítenünk a bébiételekkel szemben!

*édeskömény tartalmú teákat kerüljük, bizonyítottan “genotoxicus carcinogén” (rákkeltő) hatásuk miatt!

*Rizsital adása arzéntartalma miatt tilos!

*Primőr zöldségek adása a magas nitrát tartalom miatt továbbra is tilos!

*Hozzátáplálás során új ételt mindig minimum 2-3 nap elteltével vezessük be, fokozatosan térjünk át a folyékony, félfolyékony majd szilárd ételek adására!

*Allergénnek számító étel bevezetésekor különösen figyeljünk! A különféle magvakat pl. földimogyorót őröljük meg és kis mennyiségben szórjuk bele a gyermek ételébe!

*Sose hagyjuk gyermekünket egyedül étkezés közben, ebben az életkorban a félrenyelés veszélye rendkívül nagy!

 

Forrás:

1, ESPGHAN 2017 (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition

2, Nutricia Early Life Nutricion Akkrediált Továbbképzés, Dr Nádor Csaba, Dr. Polgár Marianne

 

 

Dr. Szakács Krisztina

 

Share This