Köhög, náthás beoltsuk? Oltási ellenjavallatok és megfontolások

2017. okt. 17.

Hazai agyhártyagyulladásos esetek, romániai kanyarójárvány, az elmúlt időszakban ismételten előtérbe került a védőoltások fontossága. Önök mindig csak azt hallják, hogy oltani kell, mert így tudjuk távol tartani azokat a betegségeket, amelyeket egyszer már kiirtottunk környezetünkből. Ez természetesen igaz és rendkívül fontos, hogy gyermekeink érdekeit szem előtt tartva a jövőben is ezt az irányt kövessük. Ebben a jegyzetben viszont azokat a specialis eseteket szeretném ismertetni, amikor nem teljesen egyértelmű a védőoltás automatikus beadása.

A védőoltás elvégzése előtt gondosan mérlegelni kell, hogy az egyén számára mi jelent nagyobb veszélyt, maga az oltás, vagy annak elmaradása.

Oltási ellenjavallatok

Összességében kevés az a betegség vagy állapot, amikor a védőoltás ellenjavallt. Ilyen állapotok a következők:

  1. Lázas betegség

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a lázas beteg oltása nagyobb eséllyel okozna szövődményt, mint egy egészséges gyermeké. Mégis nemzetközileg elfogadott konszenzus az, hogy lázas beteget nem szabad terhelni az esetlegesen fellépő oltási reakcióval, ezért lázas beteg oltását átmenetileg halaszthatjuk és a gyógyulást követően oltsunk.

  1. Immunológiai károsodás

Ebben az esetben élővírust (pl. Morbilli-Mumpsz-Rubeola-MMR oltás) tartalmazó vakcina, illetve BCG oltás nem adható. Ilyen immunológiai károsodást jelent a veleszületett immunhiány fennállása vagy szerezett immunhiányos állapot (pl. daganatos betegségek kapcsán alkalmazott kemoterápia, sugárterápia, vagy egyes autoimmun kórképek).

Olyan beteg, aki szervátültetésen esett át és jelenleg immunszupresszív kezelésben részesül szintén nem oltható élő kórokozót tartalmazó oltóanyaggal. Specialis megfontolást igényel a HIV pozitív gyermek esete is, itt csak megfelelő kezelés és ellenőrzött immunstátusz esetén olthatunk élő vírust tartalmazó oltóanyaggal.

.

  1. Súlyos oltást követő, nemkívánatos esemény korábbi előfordulása, illetve súlyos allergiás reakció (anafilaxia)

Egy adott oltóanyaggal végzett immunizálást követően fellépő súlyos allergiás reakció (generalizált csalánkiütés, a száj és torok duzzanata, nehézlégzés, gégeödéma, alacsony vérnyomás, ájulás, sokkos állapot) ABSZOLÚT ELLENJAVALLATA az ugyanazon összetételű oltóanyaggal végzendő védőoltásnak!

  1. Várandósság

Bár nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy élő kórokozót tartalmazó vakcina kárt okozhatna a magzatban, mégis egyhangú konszenzus az, hogy élő kórokozó tartalmú oltóanyaggal várandósság alatt – tervezetten – immunizáció nem végezhető.

Várandósság alatt természetesen azt is mérlegelni kell, hogy milyen fertőzés veszély áll fenn, például tetanusz vagy veszettség esetén. Ilyenkor az oltás beadása akár az első trimeszterben is elvégezhető.

Végül az alábbiakban felsorolt állapotok/betegségek NEM tekinthetőek ELLENJAVALLATNAK, tehát az oltásokat EL KELL VÉGEZNI!

Itt rögtön meg is említeném, hogy a nátha, köhécselés, orrfolyás NEM ellenjavallata az oltás beadásának! Ezek miatt a tünetek miatt sokszor teljesen feleslegesen halasztjuk el kötelező védőoltást!

-allergia, asztma, atópiás betegségek (pl. ekcéma vagy tojásfehérje allergia)

-epilepszia a családi anamnézisben, vagy epilepsziás gyermek

-nem szisztémás szteroid kezelésben részesülő beteg, (aeroszolok, krémek, izületi injekciók)

-egyéb lokalizált bőrbetegség

-krónikus szív-,tüdő-és vesebetegség

-neurológiai betegségek stabil állapota (pl. köponti idegrendszeri bénulás, gyógyszeresen kontrollált epilepszia)

-Down szindrómás gyermek

-újszülöttkori sárgaság

-újszülöttkori kis súly

-koraszülöttség

-antibiotikum szedése

-lázgörcs az anamnézisben

-közeljövőben tervezett műtét, vagy műtét utáni állapot

-alultápláltság

KORASZÜLÖTTEK

A koraszülött babák fertőzésre való hajlama nagy, melyet a tartós kórházi ápolás, gépi lélegeztetés, sorozatos beavatkozások csak fokoznak.

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokon kívül az RS vírus, a meningococcus és rotavírus fertőzés elleni oltásokat, klinikai állapottól függően, KRONOLÓGIAI ÉLETKORBAN, A TESTSÚLYTÓL FÜGGETLENÜL AJÁNLOTT ELKEZDENI!

Take home message”, azaz útravaló üzenet szülőknek:

1, Lázas beteg oltását halasszuk, gyógyulást követően viszont a leghamarabbi időpontban oltsuk!

2, Nátha, köhécselés nem ellenjavallata a kötelező vagy ajánlott védőoltások beadásának, ezért nem érdemes oltást halasztani!

3, Koraszülöttek esetében kronológiai életkor szerint kell oltanunk!

4, Immunhiányban szenvedő gyermek, vagy egyéb speciális eset ( szervátültetett gyermek) védőoltásait mindig az erre megfelelő helyen, védőoltási szaktanácsadóban kell szakemberrel egyeztetni!

 

forrás:

  1. Országos Epidemiológiai Központ Módszertani Levél 2016
  2. https://www.gov.uk/government/publi…

fotó: Dr. Szakács Krisztina

A fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi. Engedély nélküli másolása, bármilyen módon történő felhasználása, vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Hozzájárulás kérése: gyogyitomehecskek@gmail.com

dr. Szakács Krisztina

 

Share This