Mi a baj a cumival? Miért jobb a pohárból etetés?

2017. okt. 17.

Pohárból etetés során az újszülött nyelvét előrehelyezi (lefetyel), száját csücsöríti (szürcsöl). A lefetyelés és a szürcsölés más mozgás, mint az anyatej szopása, de mégis előnyösebb motoros tevékenységnek számít, mint a cumisüvegből való etetés során észlelt szinte teljesen zárt szájmozgás.

Előfordul, hogy jelentős erőfeszítések ellenére sem valósulhat meg a szoptatás vagy a donor női tej nem hozzáférhető. Ekkor a tápszert is pohárból/fecskendőből javasolt adni, az édesanyát pedig ennek megfelelően kell támogatni (pohárból etetés oktatása, helyes kivitelezés).

A cumihasználatnak nem csak a szoptatás szempontjából van negatív hatása, hanem a későbbiekben a gyermek fogazata láthatja kárát. A fogszuvasodás még mindig az egyik leggyakoribb kisgyermekkori megbetegedés. Kialakulásában jelentős szerepet tulajdonítanak a cumihasználatnak és a teáztatásnak, egyéb édes italok cumiból történő itatásának (kakaó, tea, ivólé).
Cumizás esetén rossz irányba nőhetnek a fogak, a gyermek nyáltermelése folyamatos, ez akár a nyálmirigyek gyulladását is okozhatja. A cumi sokszor kieshet a gyermek szájából, vagy csak leteszi a földre és koszos lesz, majd ismét a szájába veszi, ezzel pedig nőhet a fertőzések kockázata is.

A cumi a beszédfejlődés szempontjából sem előnyös, sok esetben késhet a beszédfejlődés, a folyamatos cumi használat logopédiai problémákat okozhat.

dr. Szakács Krisztina

Fotó: pixabay

Share This