Mivel csillapítsuk egy fogzó baba fájdalmát?

2017. okt. 17.

Sokszor elveszünk a fogzáskor javasolt gélek, krémek sokaságában, nem tudjuk igazából melyiket vegyük, melyik segíthet az éppen fogzó babánk nyűgösségén, fájdalmán.

A fogzás egy fiziológiás folyamat, nem betegség. A fogzáskor észlelt nyűgösség, sírás, esetleg fájdalom a szülőket érthető módon nyugtalanítja. A fent említett ajánlás szerint a fogzáskor fellépő fájdalom a következő módon csillapítható:

  1. Tiszta kezünk egyik ujjával gyengéden maszírozhatjuk a baba inyét, (azt a területet, ahol a fog éppen áttöri az inyet. Figyeljünk kezünk tisztaságára!)
  2. Adhatunk gyermekünknek fogzáskor javasolt HŰTHETŐ rágókát, vagy lehűtött pamut flanelt.
  3. Adhatunk néhány hűtött zöldség és gyümölcsfélét is, mint pl. banán darab, vagy uborka, (ebben az esetben a gyermeket sose hagyjuk magára, mert a félrenyelés veszélye nagy!)
  4. Ha gyermekünknek fájdalma van, nyűgös, akkor adhatunk paracetamol vagy ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapító szereket.

Az ajánlás nem javasolja a felületi érzéstelenítőket (pl. lidocain) tartalmazó gélek, vagy kiegészítő terápiák alkalmazását.

Egy éppen fogzó gyermek lázas állapotának nincs köze magához a fogzáshoz, ekkor a háttérben zajló fertőzést (vírus, baktérium) kell felderítenünk!

Forrás: https://cks.nice.org.uk/teething#!s…

dr. Szakács Krisztina

 

Share This