A kodein tartalmú köhögéscsillapítókról

2017. dec. 7.

Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti hivatala (Food and Drug Administration) egyértelmű álláspontját fogalmazta meg a kodein tartalmú köhögéscsillapítókról.

Álláspontjukban kifejtik, hogy a kodein tartalmú köhögéscsillapítók alkalmazása során a haszon-kockázati arány egyáltalán nem kedvező, így 18 éves életkor alatt nem javasolják ezeknek a köhögéscsillapító gyógyszereknek a használatát.

Az opioidok csoportjába tartozó kodein köhögéscsillapító hatása talán mindannyiunk számára ismert, jelen állásfoglalás nem a hatásosságot hivatott vitatni, mindinkább a mellékhatásokat és az ezekkel járó veszélyeket szeretné ismertetni.
A szakemberek álláspontjukban a légzésdeprimáló hatáson kívül egyéb veszélyre is felhívják a figyelmet, mint például a gyógyszerhez történő hozzászokás vagy a túladagolás.

2013-ban az FDA már egyszer figyelmeztetett a kodein tartalmú köhögéscsillapítók veszélyeire, többek között kiemelték a legsúlyosabb, légzést elnyomó hatást. 2015 Áprilisában az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) az ajánlásokat követve korlátozta a kodein tartalmú köhögéscsillapítók használatát gyermekkorban. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság (American Academy of Pediatrics) nyilatkozatukban figyelmeztetnek a kodein tartalmú köhögéscsillapítók veszélyeire.

A gyermekkorban fellépő felső légúti fertőzések az esetek nagy részében vírusfertőzés okozta megbetegedések, melyek idővel maguktól meggyógyulnak. A köhögés csillapítására kodein tartalmú gyógyszerek helyett a biztonságos gylcerin tartalmú köhögéscsillapító gyógyszerek használata javasolt.

Forrás: http://www.medscape.com/viewarticle/885537…

dr. Szakács Krisztina

Share This