Itt az ideje, hogy kukába dobjuk a Sampson teóriát!

okt 6, 2018

Az endometriózis kialakulását magyarázó, egyik “legelfogadottabb” tételt, a retrográd menstruációs elméletet 1927-ben Sampson írta le.  Ezen teória szerint az endometrium szövet a petevezetőkön keresztül a hasüregbe jut, ahol ezekből az elvándorolt szövetekből endometriózis szigetek alakulnak ki. Nem is részletezném tovább ezt az elméletet, mert orvosként azt szeretném, hogy ezen a weboldalon butaságokat ne kelljen olvasniuk!

Véleményen szerint az, hogy orvosok sokasága próbálja elhihetni ezt a teóriát egyrészt betegeikkel, másrészt saját magukkal, az az orvostudomány történetének egyik legnagyobb tévedése. 

A fenti állításommal szerencsére nem vagyok egyedül, ugyanis dr. Andrea Vidali New York egyik endometriózis specialistája is hasonló véleményen van, mint én. A Sampson teória bukása a következőkben részletezett tényekből teljesen egyértelmű; 1, Először is soha senki nem bizonyította azt, hogy az endometrium, mint szövet, a petevezetőkön történő áthaladás után megtudna tapadni a hasüregben. 2, Az sem bizonyított, hogy ez az állítólagosan megtapadt szövet osztódásra és invázióra (terjedésre) lenne képes.

Az már mindannyiunk számára teljesen világos, hogy petevezetők nélkül is kialakulhat az endometriózis, hiszen számos esetben láthatjuk, hogy endometriózis műtét következtében eltávolított petevezetők nélkül is ismételten felüti a fejét a betegség. Bár a Sampson teória bizonyítása roppant egyszerű lenne, de mivel idág senki se bizonyította ezt a teljesen felejthető elméletet, ezért nekünk se árt, ha többé nem okoljuk a petevezetőket az endometriózis kialakulásáért! Bár Sampson sokat foglalkozott az endometriózissal, mégsem volt hozzá elegendő tudása és tapasztalata, hogy felállítson egy hihető és szakmailag mindenki számára elfogadható teóriát. Sampson teória, KUKA!

  • Facebook
  • Google+

Részemről orvosként biztosan kuka. Azért kuka, mert hosszú évtizedek óta más se zajlik, csak erre a teljesen abszurd teóriára gyártott roncsoló, drága, hatástalan kezelések és rosszul irányított kutatásokra költött dollár milliók elvesztegetésének vagyunk szemtanúi úgy, hogy közben betegeink legértékesebb évei vesztek, vesznek el. Orvosként kevés olyan betegség jut eszembe, ahol ennyi diagnosztikus és terápiás hiba, tudatlanság élne az orvosok körében, mint az endometriózis esetében. Vajon hány kutató kergeti az endometriózis megoldását teljesen feleslegesen erre a bizonyítatlan teóriára alapozva? Úgy teszik nevetségessé a tudományt, hogy ragaszkodnak ehhez a semmire se jó teóriához, miközben az endometriózisban szenvedő beteg számára továbbra sincs megoldás…

 

dr. Szakács Krisztina

 

 

 

 

Share This