Fluorokinolon, avagy a mitokondriális DNS-t károsító antibiotikum

2018. okt. 14.

Az antibiotikumok sok életet mentenek meg, nélkülük a bakteriális fertőzésben szenvedő betegek jelentős részét elveszítenénk. Azonban tudunk kell azt, hogy egyes antibiotikum csoportok alkalmazásának van sötét oldala is, ilyen az elmúlt időszakban fókuszba került fluorokinolon/kinolon gyógyszercsoport. 

A fluorokinolon hatóanyagú gyógyszercsoport egyik legismertebb tagja a Ciprofloxacin. Számos esetben írják fel ezt a széles spektrumú antibiotikumot légzőszervi, húgyúti, vagy fület és szemet érintő fertőzésekben. A fluorokinolon antibiotikumokkal kapcsolatos mellékhatás jelentések száma extrém mértékben megnőtt, a leggyakoribb mellékhatások között súlyos életet veszélyeztető mellékhatások is szerepelnek, mint pl. a főverőér szakadása, vagy állandó idegi károsodások, öngyilkossági gondolatok és súlyos depresszió.

A Kelet-Finnországi Egyetemen végzett és a Nucleic Acids Research folyóiratban megjelent tanulmány a ciprofloxacin mitokondriumokra gyakorolt hatását vizsgálta. A mitokondriumok sejtjeink egyik legfontosabb alkotóelemei, olyanok mint az energiagyárak, hiszen itt termelődik a szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlenül szükséges energia molekula, az ATP. Röviden: ATP=ENERGIA.  A mitokondriumok az élethez elengedhetetlenek a magasabb szintű szervezetekben. Ezért jelenthet végzetes problémát egy-egy mitokondriumban levő enzim hibája vagy hiánya a sejtben.

 

  • Facebook
  • Google+

 

 

  • Facebook
  • Google+

Az energia molekula

 

A mitokondriumokról tudni kell, hogy saját örökítőanyaggal rendelkeznek (mtDNS), ez az örökítőanyag felelős azért, hogy az energiatermelésben résztvevő fehérjék egy része megtermelődjön. A mitokondriumok saját örökítőanyagának replikációjában (másolás, többszörözés) nagyon fontos szerepe van egy úgy nevezett topoizomeráz 2 enzimnek. A ciprofloxacin bizonyítottan gátolja a topoizomeráz 2 enzim működését, különféle baktériumok esetében ezt a képességét használták ki ahhoz, hogy az illető kórokozót elpusztítsa. A probléma sajnos az, hogy a tanulmány szerint nem csak a kórokozók topoizomeráz 2 enzimjét gátolja, hanem saját sejtjeinkét is! Ez vezethet ahhoz, hogy sejtjeink energiatermelő folyamatai leállhatnak, a sejtek növekedése és szaporodása valamint differenciálódása kárt szenvedhet. A mitokondriális DNS-re gyakorolt drámai hatás a legtöbb negatív mellékhatást magyarázza. 

És végezetül  ebből az összefoglalóból láthatják azt, hogy miért kezdtem a témával ilyen intenzíven foglalkozni. Nem telik el nap a rendelőmben, hogy valamilyen formában ne találkoznék fluorokinolonnal kezelt gyermekkel. Ne felejtsék el!  Ezt az antibiotikumot hazánkban egyelőre mindenki kaphatja. Bízom abban, hogy az Európai Gyógyszerügynökség a fluorokinolon hatóanyagú antibiotikumok felírását gyermekek esetében még szigorúbban szabályozni fogja! 

Forrás: https://academic.oup.com/nar/article/46/18/9625/5088042

Fotók: dr. Szakács Krisztina saját fotói

www.dreamstime.com, stock photos

Share This