Ne használjon 6 év alatti gyermekénél dekongesztánst tartalmazó orrsprayt!

2018. okt. 25.

Bár a megfázás önmagától gyógyuló kórkép, nagyon gyakori, hogy over-the-counter (OTC, recept nélkül kapható) gyógyszereket használnak a tünetek enyhítésére. Tapasztalatom is azt mutatja, hogy sokszor a szülő nem érti, miért nem ír vagy javasol a gyermekorvos gyógyszert gyermeke felső légúti megbetegedésére.

Gyógyszert nem kaptunk, nem is jó ez az orvos” esetével már sokszor szembesültem. A szülő tévesen úgy érezheti, hogy azért nem írtam semmilyen gyógyszert gyermekének, mert nem érdekelt a gyermek panasza, vagy betegsége. Ez természetesen nem igaz.

Köhögéscsillapítók, orrspray és cseppek, “immunerősítő szerek” iránti szülői igény sajnos még most is nagy. De van ezeknek a szereknek bármi értelme? Hasznosak vagy esetleg károsak? Ebben az összefoglalóban a lokális, azaz helyileg ható dekongesztánsokról, vagy más néven az orrnyálkahártya duzzanat csökkentéséért felelős szerekről olvashatnak. 

” 6 évnél fiatalabb gyermek esetében egyáltalán nem javasolt olyan orrcseppet vagy orrsprayt adni, amely helyileg ható orrnyálkahártya duzzanatot csökkentő szert tartalmaz!”- javasolja a BMJ-ben közétett cikk alapján a szakértő.

A fenti javaslat azért született, mert nincs bizonyíték arra, hogy ezek a készítmények enyhítenék a gyermekek nasális tüneteit, arra viszont több bizonyíték is van, hogy kárt okozhatnak! Ilyen káros hatások lehetnek az túlzott álmosság vagy gyomor-bélrendszeri tünetek– állítja Mieke van Driel, PhD, ausztrál orvos.

Az orvos elmondása szerint ezeknek a szereknek a használata során súlyos mellékhatásokat is észleltek, mint pl. görcsök, heves szívdobogás és több esetben a mérgezés következményeként halál is előfordult.  A dekongesztánsokkal kapcsolatos figyelmeztetések nem új keletűek. Az FDA (Food and Drug Administration, FDA-Amerikai Gyógyszerészeti és Élelmezési Hivatal) már több, mint két évtizede figyelmeztetést adott ki a recept nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan. Ilyen gyógyszerek (OTC-over the counter) a köhögéscsillapítók, köptetők és különféle orrcseppek. “Fontos, hogy a szülők kellően informáltak legyenek a gyermekek számára recept nélkül kapható orrcseppek előnyeiről és hátrányairól”- mondta van Driel a Medscape Medical News-nak nyilatkozva. A “jól informált” állapotot pedig különösen nehéz elérni, hiszen egyrészt a szülők többsége kis orrfolyással vagy egyszerű felső légúti tünetekkel nem fordulnak egyből orvoshoz és nem kérik ki az orvos véleményét orrcseppekről, továbbá ezek a készítmények recept nélkül kaphatóak a patikákban és bevásárló központokban, ezért az információt a megvásárlás helyszínére kellene elvinni.-nyilatkozta az orvos. 

Jelenleg semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre arra vonatkozólag, hogy gyermekek egyszerű, felső légúti fertőzéseiben a decongesztánsokat tartalmazó orrspray jelentősen csökkentenék a megfázás tüneteit és arra sincs bizonyíték, hogy jelentősen növelnék a gyermekek gyógyulási hajlamát!

Melyek ezek a dekongesztáns hatóanyagok? 

Legyen figyelmes, az alábbi hatóanyagokat tartalmazó orrsprayt nem ajánlott 6 évnél fiatalabb gyermekénél alkalmazni!

oximetazolin, xilometazolin, tetrizolin, tramazolin, nafazolin, és fenilefrin, valamint oxifedrin adása 6 év alatt TILOS! 

Mit adhatunk biztonsággal, ha náthás a gyermek és az orra eldugult?

Az egyik Cochrane-áttekintés bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy a sós orrsprayk vagy cseppek hatékonyak és biztonságosak lehetnek a kis betegek számára. Bár egyes termékek, amelyek dekongesztáns anyagot tartalmaznak javíthatnak az orr és melléküreget érintő tüneteken, azonban ezen hatóanyagok esetén a biztonságos alkalmazás feltételei nem egyértelműek, különösen kisgyermekek esetében!

“A szülők azt szeretnék tenni, ami a legjobb gyermekeik számára” – mondta dr. van Driel. “Ha a szülők tudják, hogy a dekongesztánsoknak nincs bizonyított hatásuk, viszont komoly károkat okoznak, biztonságosabb és bölcsebb döntéseket hozhatnak gyermekeik kezelésével kapcsolatosan. Azt is hangsúlyozni szükséges, hogy a nátha, felső légúti vírusos betegségek nagy része önmagától gyógyuló kórképek, az egészséges gyermekek immunrendszere megbirkózik ezekkel a panaszokkal és a legtöbb esetben 10 nap alatt meggyógyul.

Mindenféleképpen ki kell emelni azt is, hogy sem Kanadában, sem az Egyesült Államokban, de még az Egyesült Királyságban sem javasoltak a fentebb említett hatóanyagú orrsprayk 6 évnél fiatalabb gyermekek esetében és egyetlen egy nemzetközi orvosportál sem javasolja ezek használatát. Sajnos a recept nélkül kapható készítményekről el kell mondani, hogy alkalmazásuk során rendkívül sok a toxikus (mérgező) eset, mert ha a tünetek nem enyhülnek, akkor a szülő sokszor hajlamos túladagolni ezeket a készítményeket, éppen ezért ezek alkalmazása egyáltalán nem javasolt.

Antihisztaminok náthára? Ne! 

Az antihisztaminokról már sokszor esett szó, ezek az úgynevezett allergiaellenes szerek. Sajnos még mindig sokszor  előfordul, hogy a felső légúti tünetek enyhítésére javasolják ezeket a gyógyszereket, persze teljesen tévesen! Felnőttek esetében a Cochrane vizsgálatok szerint a nyugtató (szedáló) hatású antihisztaminok az orrfolyás mértékét ugyan csökkentik, viszont egyértelműen álmosítják is a beteget.

A nem álmosító antihisztaminok hatása felnőtteknél nem egyértelmű, azaz nem várható jelentős javulás az orrfolyás vagy tüsszentés mértékben, viszont alkalmazásuk során felnőttek esetében kevesebb mellékhatással lehet számolni.

A kisgyermekek esetében azonban a helyzet sokkal problematikusabb, ugyanis egyelőre hiányoznak a hatékonyságra és biztonságosságra vonatkozó klinikai vizsgálati adatok. 

“Take home message” szülőknek, avagy mi segíthet a nátha vagy felső légúti tünetek enyhítésében?

  • Facebook
  • Google+

Párásító, sós inhalálás, lázcsillapítás, sós orrspray. Esetleg szóba jöhet olyan köhögéscsillapító alklamzása, ami nem rejt magában veszélyt. Ilyen a hazánkban is elérhető glycerintartamú készítmény, mely 6 hónapos kortól 6 éves korig biztonsággal alkalmazható.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/903384#vp_3

 

dr. Szakács Krisztina

Forrás:

1, https://www.bmj.com/content/363/bmj.k3786

2, Fotó: dr. Szakács Krisztina

Share This