A kenguruzás

2018. nov. 18.

Tudta? Ha Ön anyuka, akkor egyben “inkubátorként” is funkcionálhat! A korai, folyamatos és hosszan tartó bőr-bőr kontaktus az édesanya és a baba között már a kórházban megkezdődhet. A kenguruzást Rey és Martinez 1978-ban fejlesztette ki a kolumbiai Bogotában. Az alacsony születési súlyú csecsemők hagyományos ellátásának alternatívájaként fejlesztették ki és már akkor tudták, hogy az édesanya testének melege és érzete jó hatással van az újszülöttre. A koraszülöttek számának emelkedésével nem tudtak az ellátók lépést tartani, a gyermekeket valahogy meg kellett óvni a fertőzésektől. Az újszülöttet mellkasra kötő édesanya könnyen mozoghatott, a kenguruzásnak köszönhetően a csecsemőelhagyás száma is jelentősen csökkent. A bőr-bőr kontaktus biztosítja a gyermek testhőmérsékletét és a folyamatos stimulációt is.

“A kenguruzás egy hatékony, könnyen elsajátítható módszer, amely egyaránt hozzájárul a stabil állapotú koraszülöttek és az időre érkezett csecsemők egészségéhez és jó közérzetéhez.” Az ajánlott minimális időtartam 2 óra. 

Hogyan kell jól kivitelezni a kenguruzást?

A kenguruzó anyukák az alacsony születési súlyú csecsemőiket közvetlenül a bőrükön tartják. Hazai intenzív osztályon sajnos a 24 órán tartó kenguruzás nem kivitelezhető, de igyekezzünk minél több időt kenguruzással tölteni. Szerencsére a kenguruzást egyre szélesebb körben alkalmazzák a fejlődő országokban és ennek következtében az újszülöttek halandósági és megbetegedési rátája javul! 

Kik kenguruzhatnak? 

Elsősorban az anyukák és apukák feladata, de egyre több helyen más családtagoknak is (nagyszülők) engedélyezik. Sajnos a korszerű, csúcstechnológiával felszerelt koraszülött intenzív osztályokon a folyamatos kenguruzás kivitelezhetetlen. A kenguruzás általában időszakos és nagyon függ az ellátó személyzet együttműködésétől is. Kérjen segítséget gyermekét ápoló szakembertől!

Alkalmazható akkor is, ha a gyermeket még lélegeztetik? 

A gyermek szív és érrendszeri stabilitása prioritás az orvosok és az ellátó személyzet számára. Számos tanulmány azonban bizonyította, hogy a szív és légzési paraméterek is jobban javulnak, ha a gyermek már lélegeztetett állapotban kenguruzik. Az egészségi állapot miatti ellenjavallatok osztályonként változnak, a kenguruzás gyakorlati kivitelezése ezért nem csak a szülőtől, hanem a személyzet szakmai tapasztalatától és magabiztosságától is függ.

Kenguruzás a gyakorlatban

A kenguruzás során fontos, hogy a kenguruztató szülő meleg bőre a gyermek bőréhez érjen. Ruhában nem tudunk megfelelően kenguruztatni, úgy csak tartjuk, fogjuk gyermekünket. A legelőnyösebb pozíció egy kényelmes székben, hátradőlve lehet. A csecsemő legyen pelenkában, ruhátlan mellkasa érjen a szülő fedetlen mellkasához. Amennyiben a mellkason keresztüli érintkezés megvalósul, akkor gyermeke fejére kerüljön sapka, lábára zokni. A koraszülötteket védeni kell a kihűlés veszélyétől. A gyermek hátára kerülhet takaró, ezzel is védve őt a kihűléstől! 

Kenguruzás a legelőnyösebb pozícióban

Tegyék a csecsemőt hassal, békapózban mellkasukra. Fejét fordítsák oldalra, biztosítva a szabad légutakat, a baba álla nézzen felfelé. A kenguruztató szülő kezével támassza alá a gyermeket a hátán, vállán, hogy megakadályozzák a gyermek lecsúszását. Takarjuk be a koraszülöttet. Intenzív osztályon mindig kérjen a gyermekét ápoló személyzettől segítséget!

 • Facebook
 • Google+

Javasolt youtube videók:


A kenguruzás előnyei . A kenguruzás számos előnnyel bír mind a koraszülött, mind a szülők számára. Az alábbiakban a legfontosabbak kerülnek felsorolásra a teljesség igénye nélkül:

 • csökkenti az újszülött kori halálozást
 • óvja a koraszülöttet a fertőzéstől, illetve a fertőzések enyhébb lefolyásúak
 • idegrendszeri fejlődés gyorsul
 • elősegíti a gyermek cirkadián-ritmusának kialakulását (alvás-ébrenlét ciklus)
 • javítja az újszülött vérének oxigéntelítettségét, csökkenti a légzéskimaradások (apnoe) számát
 • normalizálja az újszülött hőmérsékletét, légzésszámát, pulzusát
 • fájdalmas beavatkozásokat, -amennyiben kivitelezése lehetséges- érdemes ebben a pozícióban elvégezni, pl. vénabiztosítás végtagokon.
 • az anyatej sokszor így jobban hozzáférhetővé válik
 • csökken a stressz, nyugalmi állapot hamarabb elérhető
 • gyorsuló súlygyarapodás
 • intenzív anya-gyermek kötődés
 • bizonyítottan kevesebb nozokomiális fertőzés a koraszülött intenzív osztályon
 • csökken a SIDS (csecsemőhalál szindróma) gyakorisága
 • csecsemőkori reflux gyakoriságának csökkenése
 • javuló motorikus fejlődés
 • erős kötődés
 • szülői kompetencia növelésével a szülők magabiztossága nő
 • az anyatej mennyisége nő
 • a szoptatás sikeressége nő és végül az örökbefogadó szülők számára is lehetőséget nyújt a gyermek megismerésére a szorosabb, korai kötődés kialakítására.

A kenguruzás szülői feltételei

Szülőként a kenguruzás feltételeit Önöknek is meg kell teremteniük. Figyeljenek saját higiéniájukra, kenguruzáskor viseljenek elől nyíló, egyszerűen zárható és nyitható ruházatot! A kenguruzásra kijelölt időben érkezzenek nyugodtan, felkészülten. Az időpont kiválasztásakor figyelembe kell venniük az ellátó személyzet elérhetőségét és időbeosztását. Egyeztessenek az ellátó személyzettel! Ha az édesanya a kenguruzás megkezdésekor még gyengélkedik (előzőleg császármetszésen vagy egyéb beavatkozáson esett át) érdemes a gyermek úgy nevezett két személyes mozgatását előnyben részesíteni. Ilyenkor az ápoló személyzet fogja a gyermeket a mellkasára helyezni. Jó állapotban levő, együttműködő, kenguruzásban már gyakorlott édesanya, szaksegítség jelenlétében megkísérelheti gyermekét a saját mellkasára helyezni ( egy személyes mozgatás).

Hazai intenzív osztályok, a kenguruzás akadályozó tényezői

A hazai koraszülött osztályokon történő korszerű ellátást sajnos sok helyen megnehezíti az ellátószemélyzet hiánya. Nincs ez másként a kenguruzással sem, ennek kivitelezéséhez megfelelő számú és képzettségű szakszemélyzet szükséges. A kenguruzást megnehezítheti az is, hogy az ellátó személyzetnek sincs egységes álláspontja abban, hogy melyik időpontban lenne a legcélszerűbb a kenguruzás. Egy biztos, igyekezzünk a kenguruzást az etetések előtti időpontra időzíteni! A kenguruzás kivitelezéséhez megfelelő ülőhely szükséges, az osztályokon sajnos sokszor limitált a szabad helyek száma, így megeshet, hogy több szülő nem tud egyszerre kenguruzni az osztályon. A kenguruzáshoz a szülői mellkast szabaddá kell tenni, sok esetben ilyenkor a szülői intimitás is sérülhet. Az intenzív osztály nem az egészséges gyermekek gyűjtőhelye. A sok gép, monitorok, villogás, csipogás, egyéb hang-, és fényeffektusok zavarhatják a szülőt abban, hogy komfortosan érezhesse magát az osztályon. Fontos, hogy az esetlegesen felmerülő nehézségek ellenére is  igyekezzünk kivitelezni a kenguruzást, hiszen a felsorolt pozitív élettani hatások miatt sokszor többet jelenthet gyermeke állapotának javulásában, mint egy-egy gyógyszer!

dr. Szakács Krisztina

Forrás:

1, World Health Organization, 2003 Kangaroo mother care : a practical guide, Geneva, World Health Organization

2, Black K, 2005 Kangaroo care and the ventilated neonate, Infant 1(1): 14-18

3, Browne JV, 2004, Early relationship environments: physiology of skin-to-skin kontact for parents and their preterm infants, Clin Perinatol, 31: 287-298

4, Conde-Agudelo A, Diaz-Rosello JL, 2014, Khangaroo mother care to reduce morbidity and mortality in low birthweights infants, Cochrane Database of Syst. Reviews, Issue 4, Art. No CD002771

Share This