Gyermekek antibiotikum kezelésének 5 követendő stratégiai lépése

2018. dec. 15.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság 5 stratégiai lépést javasol gyermekek antibiotikum kezelésével kapcsolatosan: 

1,  Azoknál a gyermekeknél, akik nagy valószínűséggel bakteriális fertőzésben szenvednek, csak akkor indítson a kezelőorvos antibiotikumot, ha a bakteriális fertőzés tényét igazolta (vér-, vizeletvizsgálat vagy más bakterológiai leoltás elvégzése).

2, Műtétek során, megelőzés céljából ne alkalmazzunk széles spektrumú antimikróbás szereket! Ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazása magas kockázattal járhat és nem bizonyított, hogy hatékonyabbak lennének a szűk spektrumú antibiotikumoknál! A műtétet megelőző, profilaktikus célból adott antibiotikus kezelést a műtéti heg bezárását követően állítsuk le!

3, Kerüljük az ampicillinnél szélesebb spektrumú antibiotikus kezelést azoknál az egyébként egészséges immunrendszerrel rendelkező gyermekeknél, akik nem komplikált, közösségben szerzett tüdőgyulladásban szenvednek!

4, Kerüljük a vancomycin és carbapenemek empírikus alkalmazását a koraszülött intenzív osztályokon!  Csak akkor használjuk ezeket a gyógyszereket, ha az adott újszülött betegségét feltehetően a szűkebb spektrumú antibiotikumra ellenálló (rezisztens) kórokozó okozza!

5, Egészséges immunrendszerrel rendelkező gyermeknél alkalmazott intravénás antibiotikus kezelést igyekezzünk minél hamarabb szájon át adható készítményekre váltani! 

Forrás: https://www.jwatch.org/fw114777/2018/11/15/choosing-wisely-5-antibiotic-strategies-avoid-children

dr. Szakács Krisztina

2018.12.15.

 

Share This