A pajzsmirigy-alulműködés klinikai tünettana

2019. jan. 6.

Hypothyreosisnak (pajzsmirigy-alulműködésnek) nevezzük azt a szindrómát, mely a szövetek csökkent pajzsmirigyhormon-ellátottságára vezethető vissza. Az életkor előrehaladtával mind gyakrabban észlelhető, nőkben kb. tízszer gyakrabban fordul elő, mint férfiakon, továbbá a primer hypothyreosis (pajzsmirigy gyulladásos és autoimmun eredetű betegségei) sokkal gyakoribb, mint secunder (agyalapi mirigy érintettségből származó pajzsmirigy-alulműködés) ezért a kórkép népbetegségnek számít.

Ez az összefoglaló a hypothyreosis okaira nem tér ki, csak a klinikai tünettant részletezi.

A hypothyreosisra utaló panaszok nagyon szerteágazóak és nem specifikusak. Az autoimmun pajzsmirigygyulladás által létrehozott betegség lassan, fokozatosan alakul ki . A betegek többnyire fáradékonyságról, gyengeségről, aluszékonyságról, fizikai és szellemi teljesítőképesség romlásáról és hidegintoleranciáról számolnak be. A hideg végtagok, az “állandóan fázom” állapot nagyon jellemző a hypothyreosis kezdeti stádiumára!

  • Facebook
  • Twitter

hideg végtagok

 

Mi történik bőrünkkel pajzsmirigy alulműködésben?

Hideg, száraz, sárgás, fakó színű lesz. Ennek oka a bőrerek vasoconstrikciója (az erek összehúzódása). A veríték és faggyúmirigyek elválasztása is csökken.  Az oedemás (vizenyős) bőr, vagy másnéven myxoedema az ujjbenyomatot nem tartja meg. A szőrzet kihullik vagy gyér lesz és törékeny. Jellemző a szemöldök laterális részének kihullása. A körmök lassan nőnek, törékennyé válnak. A betegek bőrének egy részén vitiligo is észlelhető.

  • Facebook
  • Twitter

vitiligo

Mi történik a kötőszövetben?

Súlyos pajzsmirigy-alulműködésben a kötőszöveti állomány megszaporodik, ennek eredményeként alakul ki a myxoedema (duzzadt, tészta tapintatú bőr). A hangszalagok myxoedemás duzzanata rekedtséget, a bélfalban keletkező oedema (vizenyő) felszívódási zavart okozhat. 

Mi történik az idegrendszerben?   

Hypothyreosisban a kezdeti viselkedési és pszichológiai panaszok nem specifikusak és nehezen meghatározhatóak. A betegek fáradékonyságra, aluszékonyságra, lelassulásra, csökkent libidóra panaszkodnak, a beszéd és a mozgás lelassul, hallásromlás léphet fel. Gyakori a memóriazavar, tanulási nehézség, a gondolkodás lelassulása, figyelmetlenség. A hypothyreosis diagnózisa kezdetben összetéveszthető a depresszióval. A betegek szoronghatnak, izgatottá válhatnak, ez az ún. “myxoedema madness”. A kisagyat érintő működészavar miatt még akár ataxia (járászavar) is jelentkezhet.

Mi történik az izomszövetben?

A betegek sokszor izomgyengeségre, izomfájdalmakra, izomgörcsökre panaszkodnak és ezen panaszok egyértelműen romlanak a hideg hőmérsékletű környezetben. A betegek panaszaik miatt sokszor elsőként a reumatológusokat keresik fel.  Hypothyreosisos betegekben jelentősen gyakoribb a Dupuytren-kontraktúra és a Carpal-tunnel szindróma is. 

Szív és érrendszer

Lassul a szívfrekvencia, az EKG-n ennek megfelelő elváltozásokat láthatunk. A szív teljesítőképessége romlik. Ritkán, betegek kb. 20%-a magasvérnyomással küzd. 

Gyomor-bél rendszer

Bár az étvágy romolhat, ezzel szemben jelentős testsúlygyarapodás észlelhető és jellemző a székrekedésre való hajlam. Az autoimmun eredetű kórképeknél viszonylag gyakori, hogy a Hashimoto-thyreoidiits okozta hypothyreosis mellett cöliákia (gluténérzékenység) is előfordul.

Vérképzőrendszer

A pajzsmirigy alulműködés kihat a vérképzőrendszerre. A betegeknek kb. 25%-ában vérszegénység (anaemia) mutatható ki. A vérszegénység lehet vashiányos, illetve B12-vitamin vagy folsavhiányos anaemia is. A hiányállapotok kialakulásáért jórészt a rossz felszívódás a felelős.

Endokrin rendszer

A hypothyreosisban szenvedő nőkön romlik a libidó, ovulációs rendellenességek jöhetnek létre. A progeszteronelválasztás elégtelen, a méhnyálkahártya proliferációja (szaporodása) rendellenes vérzéshez vezethet. A fogamzóképesség romlik, gyakoribb a spontán abortusz, a halvaszülés és a koraszülés. Férfiakban is csökken a libidó, a betegek potencia romlásról panaszkodnak, oligospermia (csökkent spermaképződés) alakul ki. 

***FIGYELEM!*** Súlyos, hosszú ideje fennálló, primer hypothyreosisban a mellékvese működése másodlagosan csökken és ezen esetekben stressz vagy gyors adagban adott hormonpótlás mellékvesekéreg elégtelenséget hoz létre! Súlyos hypothyreosisban ezért a pajzsmirigy hormonpótlás mellé ajánlott eleinte hidrokortizont adni!

dr. Szakács Krisztina 

Forrás:

1, Az endokrin és anyagcsere-betegségek kézikönyve 2017

2, https://www.uptodate.com/contents/clinical-manifestations-of-hypothyroidism?search=hypothyroidism%20symptoms&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1

3, Fotók: dreamstime.com free stock image

 

Share This