Miért és hogyan nőhet meg a növekedési hormont (GH) használó testépítő férfiak melle?

2019. jan. 14.

A 199 aminósavat tartalmazó prolactint a hypophysis (agyalapi mirigy) lactotróp (tejelválasztást fokozó) sejtjei termelik. A prolactintermelő lactotróp sejtek és a növekedési hormont (GH) termelő somatotróp sejtek közös precursorból származnak. Ezt az is bizonyítja, hogy ezekből a sejtekből kiinduló daganatok például prolactint és növekedési hormont (GH) is termelnek. A prolactin szerkezeti hasonlóságot mutat a GH-val. Ez a szerkezeti hasonlóság magyarázza a GH laktogén (tejelválasztást fokozó) hatását. A prolactin-receptor és a GH-receptor szerkezete is nagyon hasonló, ezért a két hormon kölcsönösen hat mindkét receptoron. 

A fiziológiás prolactinszekréció pulzatilis jellegű, és kifejezett diurnális ritmicitást mutat. A szérumprolaktinszint az elalvás után növekszik és a legmagasabb értéket 4 órával az elalvás kezdete után éri el. A prolactin hormon legfontosabb szerepe, hogy nélkülözhetetlen a tejelválasztás megindításához és fenntartásához. A szoptatás a gerincvelői idegi struktúrák közvetítésével vált ki prolactinkiválasztást. Ezt a fiziológiás folyamatot a kívülről beadott, exogén növekedési hormon (GH) egyértelműen megzavarja.

A prolactin a hypothalamus gonadotrop releasing hormon (GnRH) szekréciójának és a hypophyisis gonadotrop hormontermelésének gátlása révén gátolja a reproduktív működést. 

A prolactinszint növekedése nőkben gátolja a petefészek folliculusok érését, megrövidíti a menstruációs ciklust és anovulációhoz (nem érik meg petesejt) vezet. A prolactinszint növekedése férfiakban csökkenti a gonadotrop hormon pulzatilis szekréciót, ami a tesztoszteronképzés csökkenését és a spermaképzés zavarát okozza. 

A képlet tehát egyszerű: A kívülről bevitt, extra növekedési hormon (GH) alkalmazása során a növekedési hormon a prolaktin receptorokon is hatva növeli a szervezet saját prolaktinszintjét, ezzel nőkben menstruációs zavart, a peteérés hiányát és meddőséget okoz. Férfiakban a mellek növekedését, csökkent tesztoszteronképzést és alacsony spermiumszám miatt meddőséget okozhat! A tartósan fennálló hyperprolactinaemia férfiakban az izomerő csökkenését, a testszőrzet gyérülését és gynecomastiát okozhat!

  • A kívülről bevitt GH egyéb hatásaira ez a jegyzet nem tér ki.

Forrás:

Az endokrin és anyagcserebetegségek gyakorlati kézikönyve 2017

Fotó: dreamstime stock fotó

dr. Szakács Krisztina

 

Share This