Csípőfájdalom endometriózisban?

2019. Már. 16.

Igen, nagyon GYAKORI panasz. Rengeteg endometriózisban szenvedő nő panaszkodik csípőfájdalomról, főként ortopédiai kivizsgálások áldozatává válnak a legtöbben. Gondolkodjunk reálisan és logikusan. Elég kicsi az esély arra, hogy egy fertilis korban levő nőnek valóban csipőizületi panaszai lennének feltéve, ha nem az ötödik-hatodik GnRH kezelésen van túl, ami esetleg jelentős csontritkulást okozott számára.
A csipő egy nagyon komplex izület, számos mozgási mechanizmusnak eleget kell tennie és az idő haladtával (menopausa után) csökkenhet a teljesítőképessége. A legfontosabb tudnivaló az, hogy számos kismedencei ideg elágazása végződik a csipőizületi tokon és ha ezen idegvégződések egyike gyulladásban van, akkor az ideg által vezérelt fájdalom a csipőizületbe sugározhat. 
A csipőizületi tok 3 fontos ideg által érintett. Az egyik az úgy nevezett Nervus Femoralis ( a gerincvelőből kilépő L2-L3-L4 hátsó gyökökből származik), a másik a Nervus Obturatorius ( a gerincvelőből kilépő L2-L3-L4 elülső ideggyökökből származik) és végül a Nervus Ischiadicus (L3-S3 gyökökből származik, ez az ülőideg). 
  • Facebook
  • Twitter

n. femoralis, n. ischiadicus és n. obturatorius

Endometriózisban extrém ritkának számít az, hogy az L, azaz lumbális ideggyökből kilépő ideg legyen érintett, hiszen a csipőlapáthoz képest történő elhelyezkedésük nem kedvez a betegség terjedésének. Azonban az S1 (sacralis, keresztcsonti) ideggyök egyértelműen a mélyen infiltráló endometriózis kedvelt és könnyen elérhető helye. Éppen ezért, főként a N.Ischiadicus (ülőideg) környékén elhelyezkedő, mélyen infiltráló endometriózis esetén érezhet a beteg csípőfájdalmat. Nem feltétlenül szükséges magának az idegnek az érintettsége, a fájdalom kiváltásához elég az ideg környezetének endometriózis által beszűrt állapota is. A beteg fájdalmat panaszolhat üléskor és járáskor egyaránt. A fájdalom erősebb lehet középidőben és menstruáció alatt, de jelentkezhet ezektől teljesen függetlenül is. 
Ideg érintett endometriózisban műtétet követően is felléphet csípőfájdalom, itt a fájdalom oka az úgy nevezett fibrózis (szövet szaporulat). A nagyfokú fibrózis kialakulása ellen korai mobilizációval, mozgással és sporttal tehetünk a legtöbbet!
“Take home message” hölgyeknek: megmagyarázhatatlan csÍpőfájdalom esetén mindig gondoljunk endometriózisra!
dr. Szakács Krisztina
Endokrinológus és anyagcsere-betegségek szakorvosa
Csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos
Fotó: https://www.medizin-kompakt.de/femoralis-n
Share This