A B12-vitaminszint diagnosztikája

2019. máj. 2.

A szervezet optimális B12-vitamin ellátottsága nem csak a megfelelően bevitt mennyiségtől függ, hanem a vitamin felszívódásától is. Vajon minden szájon át bevett B12- vitamin megfelelő módon szívódik fel? Erre a kérdésre kaphatnak választ az összefoglalóból. 

A B12-vitamin több kémiai formában létezhet, két ismert AKTÍV formája van: methylcobalamin és az adenosylcobalamin.  Hazánkban oly népszerűnek számító cyanocobalamin az előbbi két aktív formának  szintetikus változata. Bár az esetek egy részében a szervezet képes hasznosítani a szintetikus cyanocobalamint (a cyanocobalamin adenosylcobalaminra és cianid molekulára bomlik szervezetünkben), azonban sokszor szembesülünk azzal a problémával, hogy a szervezet a szintetikus B12-vitamint nem tudja hasznosítani.

Milyen vizsgálat elvégzésére van szükségünk ahhoz, hogy kiderítsük, megfelelő hatásfokkal szívódik fel a cyanocobalamin?

A B12-vitamin két fontos enzim esetében is ko-enzimként funkcionál. Az egyik ilyen enzim a metionin-szintetáz, a másik pedig a metilmalonil-CoA mutáz. Ezek nélkül az enzimek nélkül az elágazó szénláncú aminosavak (illetve néhány zsírsav) anyagcseréje nem működik 100%-osan. Ha nincs jó B12-vitamin ellátottság, akkor a két enzim csak “takarék lángon ég” és megemelkedik a metilmalonsav (MMA) és homocisztein (HCY) szint, ezáltal metilációs zavar keletkezhet sejten belül is.

A folsav, mint probléma

Amennyiben a szervezetben nincs megfelelő B12-vitamin ellátottság, akkor hiába adunk megfelelő mennyiségű folsavat, a metionin-szintetáz csökkent működése miatt a sejtben a tetrahidro-folsav inaktív metil-tetrahidro-folsavvá alakul. Ezt követően a sejtek már nem csak aktív B12-vitamin hiánytól szenvednek, hanem folsav hiánytól is. Bár a szérum folsav szintje normális értéket mutathat, a vörösvértestek folsav szintje valójában alacsony. Ez a folyamat leginkább a csontvelőben zajló erythropoesist (vörösvértest képzés) érintheti. 

 

  • Facebook
  • Google+

A felszívódás

A szájon át szedett B12-vitamin készítmény normális esetben a terminális ileumban (vékonybél egy szakasza) az úgy nevezett Intrinsic Factor segítségével felszívódik és bejut a keringésbe. A kérdés mindig az, hogy a sejtek valójában felveszik-e a beszedett B12-vitamint vagy sem.  A B12-vitamin a szérumban két módon transzportálódhat: 1, haptocorrinhoz kapcsolódik (ez kb. az esetek 80%-ban történik és a haptocorrinhoz kötött B12-vitamin TELJESEN INAKTÍV, SEJTFOLYAMATOKBAN NEM VESZ RÉSZT), 2, a B12-vitamin kisebb mennyisége transzkobalaminhoz kötődik- ez a BIOLÓGIAILAG AKTÍV HOLO-TRANSZKOBALAMIN molekula. 

Mit mérjünk? 

A fentiekből következik, hogy a szérum B12-vitamin szintje nem feltétlenül tükrözi a valós, sejten belüli B12-vitamin szintet. A sejtek homocisztein (HCY) szintjének mérése nem specifikus B12-vitamin hiány meghatározására, mivel más is okozhat HCY szint emelkedést és hasonló megközelítésből az MMA mérése is félrevezető lehet. Éppen ezért, amit mérni javasolt az nem más, mint a HOLO-TRANSZKOBALAMIN SZINT: Amennyiben ez az érték alacsony, akkor a sejten belüli B12-vitamin ellátottság nem megfelelő. 

dr. Szakács Krisztina

Endokrinológia és anyagcsere-betegségek szakorvosa 

Fotó: Wikipédia

 

 

Share This