A magas koleszterinszint endokrinológiai vonatkozásai

2019. máj. 19.

A pajzsmirigy-alulműködő betegek nagy százalékának,- főleg azoknak, akik T4 terápián vannak-, magas a koleszterinszintjük. Sajnos sok orvos úgy kezeli ezt az eltérést, mintha a pajzsmirigy működésétől teljesen független elváltozással állnánk szemben. A koleszterin megtalálható a szérumban (vér) és a szövetekben, sejtekben egyaránt. A koleszterin a hormonképzés során hatalmas szerepet tölt be, hiszen ez a kiinduló molekulája a kortizol, ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron és DHEA hormonoknak egyaránt. Ez lényegében azt jelenti, hogy a szervezet számára megfelelő mennyiségű hormonok előlállításához a jó koleszterinszint nélkülözhetetlen.

Pajzsmirigy-alulműködés során a koleszterin nem tud megfelelően metabolizáldóni, mert a mellékvesekéreg T3 ellátottsága nem optimális. Ennek az lehet a következménye, hogy a koleszterinszint megemelkedik és magasabb triglicerid-, illetve alacsonyabb HDL (jó koleszterin) szinteket fogunk látni. Ez megnöveli a kardivoszakuláris betegségek előfordulásának esélyét, így magas koleszterinszintek észlelésekor az orvos azonnal statin kezelést indít. Sokszor tévesen anélkül, hogy a beteg pajzsmirigyfunkcióját ellenőrizték volna! 

Magas koleszterinszint esetén MINDIG ellenőriztesse pajzsmirigyét! Keresse az életkorhoz kötött optimális értékek meglétét! Az optimális pajzsmirigyfunkció mellett legalább ugyanilyen fontos a mellékvesekéreg optimális működése is. Amennyiben az említett két szervben a hormonszintézis szempontjából zavar támad, az az egyik leggyakoribb oka lehet a magas koleszterinszintek előfordulásának. 

 

dr. Szakács Krisztina

Endokrinológia és anyagcsere-betegségek szakorvosa

Share This