Levofloxacin (fluorokinolon antibiotikum) indukálta myoclonus (rövid izomösszehúzódás). Esetbemutatás

2019. dec. 27.

Egy szemfüles pszichiáter orvoskolléga hívta fel a figyelmemet erre az esetre, melyet szeretnénk Önöknek is bemutatni. Mint azt bizonyára tudják, sokat foglalkozom a fluorokinolon antibiotikumok okozta mellékhatásokkal. Ebben az esetben is a gyógyszercsoport által okozott egyik mellékhatásról lesz szó, ezért az összefoglalót mindenképpen érdemes elolvasni!

Az esetbemutatásban szereplő 80 éves férfi anamnézisében magasvérnyomás-betegség és krónikus szorongás szerepel. Hörgőgyulladására (mivel a légúti váladékot nagyon nehezen köhögte fel) háziorvosától Savulin 500 mg erősségű gyógyszert kapott. A Savulin hatóanyaga levofloxacin, azaz fluorokinolon antibiotikum. A beteg a gyógyszer szedését követően erős fájdalmakat észlelt a lábaiban és azt is észlelte hogy az izmai rángatóznak. A gyógyszer szedése előtt a betegnek nem volt ilyen vagy ehhez hasonló panasza. 

Betegünk orvoshoz fordult panaszaival és az ügyeleten dr. Pálmai Zsolt Ágoston részletesen kikérdezte és megvizsgálta őt. Pálmai doktor szakmai oldalam olvasója és követi a fluorokinolonokkal kapcsolatos aktualitásokat, ezért is gondolt egyből a gyógyszer által okozott lehetséges mellékhatásra.

A myoclonus vagy más néven akaratlan izomrángás izomösszehúzódás jól látható az alábbi videón is, melyet Pálmai doktor készített, küldött el nekem és természetesen a beteg beleegyezését követően tesszük közzé.

Videó 1: a beteg végtagján izomrángások láthatóak fluorokinolon szedését követően. Kattintson a hivatkozásra a videó megtekintéséhez!

  •     20191121_181233

A fluorokinolon antibiotikum okozta mellékhatást a beteg esetében rectális diazepammal (görcsoldó gyógyszer) kezelték, melynek hatására az izomrángás szépen megszűnt.

Videó 2: a végbélbe adott görcsöldó gyógyszer alkalmazása után az izomrángások szerencsére megszűntek. Kattintson a hivatkozásra a videó megtekintéséhez! 

  •     20191121_183156 (3)

A fluorokinolon antibiotikumok egyik legismertebb mellékhatása az izmokat, inakat illetve az izületi szalagokat érintő elváltozások. A betegek gyakran tapasztalnak ínszakadást ( leggyakrabban Achilles-ín), illetve izomfájdalmat a fluorokinolon antibiotikum alkalmazását követően. Ebben az esetben is hasonló mellékhatásról volt szó, szerencsére Pálmai doktor észlelte, majd kezelte a beteget érintő mellékhatásokat. 

Ezúton is szeretnék neki gratulálni a korrekt diagnózishoz és természetesen ahhoz is, hogy a betegnél azonnal leállította a Savulin kezelést.

A fluorokinolonok okozta izomrángásokról az érdeklődők a Források 2. pontja alatt találják az ide kapcsolódó szakirodalmat. 

dr. Szakács Krisztina

Endokrinológia és anyagcsere-betegségek szakorvosa 

Források: 

1, dr. Pálmai Zsolt pszichiáter szakorvos által készített videók

2, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5583779/

 

 

Share This