Maradj otthon! De mit tegyek, ha beteg a gyermekem?

2020. Már. 15.

A koronavírus járvány egy egészen új helyzetet teremt, a családoknak otthon kell maradniuk és hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy nem rohanhatnak egyből az orvoshoz. 

Ez az összefoglaló a láz, az orrfolyás, a nátha és a köhögés otthoni ellátásáról szól. 

A láz nem veszélyes. A magas láz sem veszélyes. A láz nagysága nem jelzi a betegség súlyosságát. Tehát előfordulhat az, hogy egy 40 fokos lázzal küzdő gyermek egy egyszerű vírusbetegséggel küzd, valamint az is lehetséges, hogy egy 37 fokos hőemelkedéssel küzdő gyermek súlyos, gennyes agyhártyagyulladásban szenved. Tehát, a láz nagysága nem jelzi a betegség súlyosságát. Így a láztól, a láz nagyságától megijedni NEM szabad!  Attól mert valakinek magas a láza, még nem biztos, hogy súlyos beteg.

Egy korcsoport a fenti megállapítások alól kivétel. A 3 hónap alatti csecsemő lázas állapota mindig szakorvosi vizsgálatot igényel!  Az újszülöttek első vizsgálata során sok szülő kér tőlem kúpról szóló receptet láz esetére. Nem adunk kúpról szóló receptet újszülött babának, mert ha egy 3 hónap alatti gyermek belázasodik, akkor a gyermeket mihamarabb lássa ügyeletes gyermekgyógyász vagy sürgősségi osztályon orvos!  Az édesanya lázas csecsemőjének komfortérzetét szoptatással tudja növelni. Ebben az esetben NE késlekedjenek! 

Ha gyermeke lázas, akkor a következő gyógyszereket adhatja lázcsillapításra:

  • paracetamol tartalmú készítmények ( Panadol szirup, vagy Mexalen kúp)
  • ibuprofen tartalmú készítmények ( Nurofen szirup, Algoflex szirup, Nurofen kúp)
  • metamizol-nátrium tartalmú készítmények (Flamborin csepp) 

A fenti készítményeket elsősorban szájon át adjuk, így sokkal jobban felszívódnak. Kúpot csak akkor adjon, amikor a szájon át adandó készítmények valamiért nem alkalmazhatóak pl. hányás. Ne váltogassa a készítményeket! Maradjon annál a készítménynél mely hatásosnak bizonyult és csökkentette a hőmérsékletet! 

  • a lázat nem kell minden esetben csillapítani. Csak akkor adjon gyógyszert, ha a láz gyermekét megviseli, fájdalmat panaszol és sír! 
  • ne adjon túl sok gyógyszert! Gyermeke immunrendszere megfog küzdeni a vírusfertőzéssel. A lázcsillapító csak a gyermek komfortérzetét növeli, a gyógyulásban nem segít! 
  • ha lázcsillapító adását követően a gyermek leláztalanodik, majd ismételten belázasodik, akkor sincsen baj! Ez egy teljesen normális jelenség, azt jelzi, hogy a gyermek betegsége az akut szakaszban van és az immunrendszer folyamatosan küzd a betegség ellen. 
  • a magas láz nem “készíti ki  a gyerek szívét” !
  • a magas láz nem okoz lázgörcsöt. A lázgörcsöt a fertőzés okozza, tehát a lázgörcs kialakulását lázcsillapító adásával megelőzni nem lehet! 
  • lázcsillapító adásakor célunk a gyermek komfortérzetének a növelése! 

 

A nátha

A szülők elmondása szerint a legfőbb probléma a szabad orrjáratok biztosítása. A náthás csecsemő orrát szívják le naponta legalább 3-szor. Az orrszívást sem kell túlzásba vinni, a szabad orrjáratok biztosítása fontos, hiszen ha a gyermek anyatejes táplálású, akkor a váladéktól eldugult orr zavarhatja a gyermeket. A nagyobb gyermeket is bíztassuk gyakori orrfújásra, vagy szívják le az orrát orrszívó-porszívóval. A használt zsebkendőt azonnal dobják el, az orrszívó-porszívót fertőtlenítsék és mossanak kezet( a gyermekét is)! A folyadékpótlás fontos,  történjen igény szerint. 

A köhögés

“Csúnyán köhög”   

Nincs olyan hogy csúnyán köhög, olyan sincs, hogy szépen. Gyermekkorban a köhögést legtöbbször az orrból a garatba csorgó váladék okozza, amely irritáló, száraz köhögést okoz. A köhögés lényegében egy reflex folyamat, a szervezet a váladékot szeretné eltávolítani a légutakból. Sajnos rendkívül kevés, hatékony köhögéscsillapító áll rendelkezésre, ezek közül kiemelendő talán a méz, melyet egy éves kor után adhatunk, de mértékkel! Ugató jellegű, kruppos köhögés esetén a 0,9% NaCl-val történő nebulizálás, valamint a szájon keresztül beadandó dexamethason oldat segít. Száraz köhögésre hajlamos gyermeknél érdemes beszerezni nebulizátort ( inhalátor) és orvosukkal 0,9% NaCl oldatot iratni. 

Figyelem!

A krupp és a bronchitis két különálló kórkép. Sokszor tapasztalom, hogy a szülők keverik a kórképeket és sajnos a beadandó gyógyszereket is! Bronchitis esetén használandó a Ventolin spray, melynek alkalmazását és dozírozását gyermekorvosukkal kell egyeztetnie!  Bizonytalan esetben mindig kérjen segítséget, keresse gyermekorvosát jelen járványügyi helyzetben elsősorban telefonon! 

dr. Szakács Krisztina

Csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos

Endokrinológia és anyagcsere-betegségek szakorvosa

2020.03.15.

 

Share This