Hat év Egyesült Királyság után újra hazai pályán

[vc_row][vc_column][vc_column_text]dr. Szakács Krisztina vagyok, csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvosjelölt. 2016 decemberében, az Egyesült Királyságban eltöltött hat év után tértem haza Magyarországra, azzal a céllal, hogy az ott megszerzett szakmai tapasztalatomat átadjam a hazai szülőknek és a gyermekellátásban dolgozó kollégáknak.

Külföldön töltött éveim során megtanultam, hogy ha egészségünkről van szó, akkor nem szabad hinnünk a mítoszoknak, internetes kuruzslóknak. A bizonyítékon alapuló orvoslást képviselem és elutasítom azokat az áltudományokat (homeopátia, oltásellenesség), melyek hamis információk terjesztésével veszélyeztethetik gyógyulásunkat. Külföldi munkám során a gyermekbarát ellátás elkötelezett híve lettem és ezt a szemléletet szeretném átadni az itthoni szülőknek és a gyermekellátásban dolgozó szakembereknek egyaránt.

Gyermekeink egészsége sokkal fontosabb annál, mint hogy tévhitekre alapozott áltudományok szerint kezeljük őket. Manapság az internet világában mindenki „gyógyít”, a hamis és félrevezető egészségügyi információkat tartalmazó portálok megszámlálhatatlan mennyiségben vannak jelen. Tapasztalatom azt mutatja, hogy hazánkban sajnos nagyon erős a szokás hatalma és a már berögződött orvosi nézetek miatt rendkívül nehéz az elavult terápiás elveken változtatni.

A mai rohanó világban az orvosoknak alig van idejük arra, hogy betegeiket megfelelő módon tájékoztassák. Az Egyesült Királyságban eltöltött idő alatt megtanultam, hogy a szülők korrekt tájékoztatása esszenciális eleme egy gyermekgyógyász munkájának. Hazatérésemet követően, facebook oldalamat azért hoztam létre, hogy a szülőkkel, illetve a gyermekellátásban dolgozó szakemberekkel megosszam külföldön szerzett tudásomat és közérthetően tájékoztassam Őket a legfrissebb szakmai ajánlásokról. Az olyan szakmai oldalak, mint a NICE (National Institute for Health and Care Excellence), az Uptodate.com vagy a Cochrane Library bizonyítékon alapuló orvosportálok használata a napi munkám részét képezték. Külföldön eltöltött éveim során oktatóim mindig arra hívták fel a figyelmem, hogy egy orvos számára a szakmai hitelesség prioritás és a tájékoztatás során is ügyelnem kell arra, hogy a beteg vagy a szülő felé a leghitelesebb információt kommunikáljam.

Szakmai oldalamnak jelenleg több mint 4600 követője van, hazai tapasztalatom egyértelműen azt mutatja, hogy a közérthető, hiteles tájékoztatásra hatalmas az igény.

Jövőbeli céljaim között szerepel közösségi tájékoztató munkám kiszélesítése, ezért a facebookon található szakmai oldalamat weboldallá fejlesztem, melynek folyamata már elkezdődött és az előzetes terveket örömmel mutathatom be Önöknek. Weboldalamon folytatni kívánom a korszerű, bizonyítékon alapuló orvoslás ajánlásainak, valamint a gyermekbarát ellátás elemeinek népszerűsítését. Facebook oldalam indulása óta számos, az Egyesült Királyságban használt gyógyszert, illetve eljárást mutattam be követőim számára, például gyermekeknél nagy sikerrel alkalmazható felületi érzéstelenítők használatát vagy a krupp kezelésének korszerű stratégiáját. Az újszülöttek köldökellátásról készített jegyzetem is több helyen sajtó megjelenést kapott, örömmel láttam, hogy a korszerű medicinára hazánkban is hatalmas az igény.

Gyorssegély rovatomat azért indítottam el, hogy a szülők rövid, de lényegre törő jegyzet elolvasását követően elsajátíthassák azokat a fontos tennivalókat, mellyel egy esetleges sürgősségi helyzet során találkozhatnak.
Első médiamegjelenésemet több követte, jegyzeteimből folyamatosan a nagyközönség számára is jól érthető formában online összefoglalók készülnek.

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a „Nekem szól!” pályázati lehetőségre, vallom, hogy a hiteles betegtájékoztatás az egyik legfontosabb mérföldköve a hazai medicina fejlődésének.

Tisztelettel,

dr. Szakács Krisztina
Csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][hexagon_grid][hexagon_grid_content hexagongrid_img=”3157″ font_container=”tag:h1|text_align:left”][/hexagon_grid_content][hexagon_grid_content hexagongrid_img=”3151″ font_container=”tag:h1|text_align:left”][/hexagon_grid_content][hexagon_grid_content hexagongrid_img=”3153″ font_container=”tag:h1|text_align:left”][/hexagon_grid_content][hexagon_grid_content hexagongrid_img=”3155″ font_container=”tag:h1|text_align:left”][/hexagon_grid_content][hexagon_grid_content hexagongrid_img=”3153″ font_container=”tag:h1|text_align:left”][/hexagon_grid_content][/hexagon_grid][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]

Share This