Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
Az irritábilis csípő

Sok szülő keresi fel a gyermekorvost azzal a panasszal, hogy gyermekét baleset nem érte, mégis sántít. Ebben a jegyzetben egy gyakori kórképről, a csípőgyulladás egy fajtájáról, vagy más néven az “irritábilis csípőről” olvashatnak.

A laikus számára igen nehezen értelmezhető orvosi latin nyelvben a tranzitórikus coxitis, vagy más néven “átmeneti csípőgyulladás” a zárójelentésen olvasható diagnózis. Az angol orvosi nyelvben egész egyszerűen csak irritábilis csípő elnevezéssel találkozhatunk.

Mi a jellemzője az irritábilis csípőnek?

A kórkép jellemzően három és nyolc éves kor között a leggyakoribb. A gyermekek sántítását okozó csípő ízületet érintő gyulladás mellé ritkább esetben jelentkezik láz, gyakoribb a hőemelkedés és az általános állapotuk általában jó. A betegség kialakulásának pontos háttere nem ismert, de nagyon gyakran fordul elő a légutakat érintő vírusos megbetegedés, felső légúti hurutot követően.

A gyermekek csípő-, ágyék-, térdfájdalmat panaszolnak. Problémát okozhat számukra a járás, kúszás. A betegségre jellemző, hogy általában csak az egyik oldali csípő érintett. A kórkép nem súlyos és az esetek többségében tüneti terápia mellett egy-két héten belül magától meggyógyul.

Milyen orvosi vizsgálatok elvégzése válhat szükségessé akkor, ha a gyermek csípőfájdalomra panaszkodik?

Fontos, hogy a szeptikus (véráramot érintő), életet veszélyeztető állapotot mihamarabb kizárhassuk, így a legtöbb esetben gyermekének vérvételre (vérkép, CRP, hemokultúra-gyulladásos paraméterek vizsgálata) lesz szüksége. Ebből a vizsgálatból megtudhatjuk, hogy a csípőfájdalom hátterében fertőzés vagy valamilyen más ok áll. Az irritábilis csípő esetében a vérvizsgálatok általában jelentősebb eltérést nem mutatnak. Az általánosan javasolt terápia egy 7 napos, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer adása, hazánkban ilyen például az ibuprofent tartalmazó készítmények közül a Nurofen vagy az Algoflex. A nemzetközi orvosportálokon fellelhető ajánlásokban eltérés mutatkozik a csípőultrahang azonnali elvégzésének szükségességét illetően. Egy biztos, amennyiben gyermeke 7 nap gyógyszeres terápiát követően sem javul, vagy az elvégzett laborvizsgálatokban eltérés mutatkozik, akkor mindenféleképpen javasolt a gyermek csípőjének ultrahang vizsgálata, illetve ortopéd szakorvos által elvégzett fizikális vizsgálat.

Amennyiben a hét napos gyógyszeres terápia ellenére gyermeke állapota nem javul és a következő alarmírozó tünetek valamelyikét észleli, mihamarabb forduljon ismét gyermekorvosukhoz!


Ezek a tünetek egyéb más, az irritábilis csípőnél súlyosabb elváltozásra hívhatják fel figyelmet, mint például ízületet vagy csontot ért súlyos fertőzés, autoimmun folyamatok vagy törés.

Amennyiben a sántítás hátterében más betegségre is gyanakszunk, akkor a csípő röntgen vizsgálatának elvégzése is szükségessé válhat.

Mit tehet a szülő irritábilis csípő esetén?

A diagnózis felállítását követően javasolt az érintett végtagot pihentetni. Ez azt jelenti, hogy gyermeke pár napig nem tud óvodába vagy iskolába menni. Amennyiben szükséges és halaszthatatlanul menni kell, javasolt a gyermeket karba venni, vagy hordozóban, babakocsiban szállítani.

Fontos, hogy rendszeres fájdalomcsillapításban részesítsük a gyermeket!

A gyógyulás időtartama általában 2 hét, ez idő alatt nem javasolt semmilyen sporttevékenység végzése!*differenciál diagnosztikai mankó gyermekellátással foglalkozó kollégák részére*

0-1 éves életkor:


1-5 éves életkor:


5-10 éves életkor:


10-15 éves életkor:
Forrás:

Limping or non-weight bearing child (with no history of trauma) guidance for the management, Countess of Chester Hospital, NHS Foundation Trust, last version 21/03/2016

http://www.bestbets.org/bets/bet.php?id=108

Acute childhood limp, NICE CKS, last revised in August 2015

Fotó: dr. Szakács Krisztina

dr. Szakács Krisztina

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!