Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
A fejsérülés


A koponyasérülés gyermekeknél az egyik leggyakoribb traumát követő halálok. Az Egyesült Királyságban évente több mint félmillió fejsérülést elszenvedett gyermeket vizsgálnak meg sürgősségi osztályokon.

Az egyszerű fejsérülés legtöbb esetben nem igényel kórházi felvételt, ha viszont a gyermek fejét ért sérülés súlyos, akkor az szinte mindig intenzív osztályos felvételt és idegsebészeti beavatkozást igénylő kórkép.

A baj korai felismerése, a diagnózis felállítása és a megfelelő terápia alkalmazása életmentő!

Ebben a rovatban azokat a fejsérülést követően jelentkező, korcsoportra specifikus tüneteket ismertetem Önökkel, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvosi vizsgálat szükséges!

0-4 éves kor között:

1, túlzott álmosság, gyermeke nehezen, vagy nem ébreszthető,

2, fejsérülést követően két alkalomnál többszöri hányás,

3, megváltozott személyiség, furcsa viselkedés,

4, végtagok rángatózása,

5, ingerlékenység, vígasztalhatatlan sírás,

6, gyermeke nem tudja a tárgyakat megfogni, vagy kiejti azokat kezéből.

Az egyszerű fejsülések ebben a korcsoportban rendkívül gyakoriak, pl. a gyermek kiesik az etetőszékből, beüti a fejét az asztalba, leesik a kanapéról stb. Szerencsére, ha a fenti tünetek nem jelentkeznek, akkor a súlyos koponyasérülés esélye rendkívül alacsony.

4 év feletti életkor:

Gyermeke fejsérülését követően, ha a következő tüneteket észleli mihamarabb kérjen segítséget, hivjon mentőt:

1, hányás több mint kétszeri alkalommal,

2, a gyermek zavart, a feltett kérdésekre nem válaszol, vagy azok tartalmát nem érti meg,

3, végtaggyengeség,

4, egyensúlyvesztés, járási képtelenség,

5, ingerlékenység, agresszivitás,

6, eszméletvesztés, görcstevékenység (végtagok rángatódzása, nyáladzás),

7, a gyermek nehezen ébreszthető,

8, füléből folyadék, esetleg vér folyik.

Egyszerűbb fejsérülést követően gyermeke lehet kissé sápadtabb a megszokottnál, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nagy a baj. Ha a fejet ért trauma után az étvágy csökken, az átmenetileg elfogadható panasz, azonban mindig bizonyosodjon meg róla, hogy gyermeke elég folyadékot fogyaszt!

A megszokottnál álmosabb lehet, ezért engedjük őt pihenni, azonban figyeljünk arra hogy az álmosságot semmi esetre se keverjük össze az ébreszthetetlenséggel!

 

Rendszeresen ellenőrizzük gyermekünk állapotát, győződjünk meg róla, hogy ébreszthető és kérdéseinkre megfelelő választ vagy reakciót ad!

A gyermek fejfájását paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítményekkel csillapíthatjuk.

Ne forszírozzuk a hangos játékot, ha szükséges tartsuk otthon pár napig gyermekünket és biztosítsunk nyugodt, erős fénytől mentes környezetet számára. Fejsérülést követően a számítógépes játékok és a hosszas tévénézés kerülendő!

Forrás:

1, Trust Guideline for Management of Head Injuries in Infants and Children, Norfolk and Norwich University Hospital NHS Foundation Trust

2, Fast help for parents, Head Injury Baby and Toddler ( Up to 4 Years) Norfolk and Norwich University Hospital NHS Foundation Trust

3, Fast help for parents, Head Injury Children (4 years and over) Norfolk and Norwich University Hospital NHS Foundation Trust

fotó: dr. Szakács Krisztina
 

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!