Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
A lázgörcs
Mi a lázgörcs? A lázgörcs egy roham, amely során gyermekünk kontaktusképtelenné válhat, teste általában megfeszül, merevvé válik, a végtagok behajlítva, megfeszülve rángatózhatnak. Leggyakrabban 6 hónap és 6 éves kor között fordul elő, két típusát különítjük el, az egyszerű valamint a komplikált lázgörcsöt. Az egyszerű lázgörcs nem tart tovább 5-10 percnél és mind a négy végtagra kiterjedő görcsöt észlel a szülő. A komplikált lázgörcs esetében a görcs csak egy bizonyos testrészre, kar, arc terjed ki és tovább tart mint 10 perc. Nem ritka, hogy komplikált lázgörcs után a szülő idegrendszeri tüneteket észlel gyermekén pl. csámcsogás. Egy szülő számára rendkívül rémisztő görcsölő gyermekének látványa. A gyerekek elveszítik eszméletüket, végtagjaik megfeszülnek, rángatóznak, sokszor bepisilnek, szemük fennakad, nyáladzanak. A görcs lázzal járó fertőzéses betegségekhez társul, azonban elnevezése nem túl szerencsés, ugyanis az ajánlások szerint jelenleg még nem tudjuk egész pontosan mi okozza. A görcsnek ugyan köze lehet a hőmérséklet emelkedéshez, azonban patofiziológiai és genetikai okokat is feltételeznek, sőt a háttérben zajló fertőzéses folyamatok által felszabadult citokinek is szerepet játszhatnak benne. Tények a lázgörcsről
  1. a lázgörcs nem egyenlő az epilepsziával,
  2. nagyon gyakori jelenség, 20-ból egy gyermeket biztosan érint,
  3. a legtöbb lázgörcs 6 hónap és 3 éves kor között fordul elő, az átlag életkor 18 hónap,
  4. a lázgörcsön átesett gyermekek kb. 1/3-ánál a görcs többször is ismétlődik az fent említett korcsoportban,
  5. a lázgörcsöt lázcsillapítók adásával megelőzni nem lehet.
Mit tegyek, ha a gyermekemnek lázgörcse van?
  1. Bármennyire is rémisztő görcsölő gyermeke látványa, próbálja megőrizni a nyugalmát. Ne rázza meg gyermekét, és ne próbáljon a görcsölő, eszméletlen gyermek szájába gyógyszert adni. A lázcsillapító adása a görcs során nem segít, viszont félrenyelést, fulladást okozhat.
  2. Maradjon a gyermekkel, fektesse le egy puha felületre és fordítsa fejét az egyik oldalra. Ezzel nyitva tartja légútjait és megelőzhető az esetleges hányás félrenyelése. A végtagok lefogása nem szükséges! Koncentráljon gyermeke fejére, rögzítse azt, tartsa szabadon légútjait a fej oldalra fordításával.
  3. Jegyezze fel az időt, ha lehetséges!
  4. Gyermeke mellett várja meg míg a görcs lezajlik, majd ezt követően kérjen segítséget. Ha gyermekének ez az első lázgörcse, akkor értesítse az Országos Mentőszolgálatot. Amennyiben gyermekének már volt a múltban lázgörcse, és a jelenlegi görcse kevesebb mint öt percig tartott, akkor további tanácsért hívja gyermekorvosukat, illetve az ügyeletes gyermekorvost.
Az alábbi videón (sajnos nem túl jó minőség) egy görcsölő kisded látható, figyeljék meg a végtagok tartását! https://www.youtube.com/watch?v=cTslWqVY7kw További kérdések Vezethet-e a lázgörcs epilepszia kialakulásához? Extrém ritkán. 100-ból 99 gyermeknek iskolás korukat elérve soha többé nem lesz görcstevékenysége. Káros-e a lázgörcs és vezethet-e agykárosodáshoz? A lázgörcs nem káros és szinte soha nem vezet agykárosodáshoz. Egy 2000 amerikai gyermeket vizsgáló kutatásban semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy a lázgörcs bármiféle agykárosodást okozna. Melyek a leggyakoribb betegségek, mely során gyermekének lázgörcse lehet? Bármely lázzal járó betegség, többnyire nem súlyos vírusfertőzések során léphet fel lázgörcs. Megtörténhet többször is egy gyermek életében? Igen, Tíz, korábban lázgörcsön már átesett gyermekből négy esetében általában ismétlődik a görcstevékenység. 3 éves kort betöltve a görcs előfordulásának esélye csökken. “Take home message”, “útravaló üzenet” szülőknek: A lázgörcs kialakulásának oka nem egyértelműen a lázas állapot, hanem több tényező játszhat benne szerepet. Egyelőre csak annyi biztos, hogy a lázgörcsöt lázcsillapítók adásával megelőzni nem lehet. Ne tegyen magára felesleges terhet és feszültséget azzal, hogy gyermekének hőmérsékletét folyamatosan méregeti és feleslegesen adja a lázcsillapítót már akár 37,5°C-nál, abban bízva, hogy ezzel megelőzheti a lázgörcsöt! Ha a görcstevékenység megtörténik, maradjon gyermekével, kövesse a fent leírt utasításokat és kérjen segítséget! * Megjegyzés: Elvégzett vizsgálatok szerint bizonyos görcsoldó gyógyszerek pl. phenobarbital, midazolam képes csökkenteni a lázgörcs előfordulásának valószínűségét. Ezek azonban erős szerek és kizárólag orvosi utasításra használhatóak! Többször jelentkező, nem komplikált lázgörcs esetén ilyen gyógyszerek adása a lázgörcs kivédése céljából a súlyos gyógyszer mellékhatások miatt nem javasolt! Forrás: The Pennine Acute Hospitals, febrile convulsion (2016) Fotó: dr. Szakács Krisztina  

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!