Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
A nátha
Ez a jegyzet segít Önöknek abban, hogy megértsék, miért kap el gyermekük több fertőzést, mint Önök. Miért kapnak el a gyerekek ennyi vírusfertőzést? Azért, mert kb. 200 fajta vírus van és ha gyermeke még nem találkozott azzal a bizonyos vírussal, akkor azt nagy eséllyel elkapja. Hány nátha vagy megfázás számít normálisnak egy évben? Átlagosan nyolc megbetegedés számít elfogadhatónak, de egyes gyermekek esetében ez lehet több is, vagy akár kevesebb. Miért kap el gyermeke több vírusfertőzést mint Ön? Azért, mert az immunrendszerük még fejlődésben van és ha új, számukra még ismeretlen kórokozóval találkozik, akkor az immunrendszer azzal a kórokozóval szemben nagy valószínűséggel fellép. Ez nem jelenti azt, hogy az Ön gyermeke immunhiányos, csupán annyit jelent, hogy a számára ismeretlen kórokozóval szemben még nincs kellő immunitás, azaz ellenállóképesség. Meddig számíthatunk arra, hogy gyermekünk egyik légúti fertőzésből a másikba esik? Meddig számít normálisnak ez az időszak? A legtöbb kihívást az iskola előtti időszak tartogatja a szülők számára. 6-7 éves kort követően a gyermekek immunrendszere már edzettebb, több vírussal találkozott és az immunitás már részben felépült. Az iskolás korú gyermekek nagyobb eséllyel találkoznak olyan vírusfertőzéssel, mellyel immunrendszerük már korábban találkozott, így ezekkel a fertőzésekkel szemben gyorsabban és hatékonyabban lép fel szervezetük. Mivel kb. 200 ismert vírus okozhat megfázást, náthát gyermekeiknél, így célszerű azokra a jelekre koncentrálniuk, amikor érdemes orvosi segítséget kérni. Ezek a következők:
  1. Itathatatlan, elfekvő gyermek: teljesen normális, ha náthás gyermekük kevésbé aktív a megszokottnál. A folyadékbevitel ebben az esetben is prioritás, így ha gyermeküket egy esetleges torokfájdalom miatt nem tudják itatni, akkor konzultáljanak gyermekorvosukkal!
  2. Légzési nehezítettség: A felső légúti vírusfertőzések az esetek nagy részében önmaguktól meggyógyulnak, nagyon ritka az az eset, amikor a fertőzés tovább halad és eléri az alsó légutakat ezzel esetlegesen légzési nehezítettséget okozva gyermeküknek. Figyeljék a bordák mozgását! Ha erőteljes behúzódásokat látnak gyermekük légvétele közben, mihamarabb kérjenek orvosi segítséget!
  3. 3 napot meghaladó láz esetén konzultáljon gyermekorvosával!
Forrás: Coughs and Colds, Information booklet, Accident and Emergency Department Norfolk and Norwich University Hospital, Norfolk Dr. Szakács Krisztina

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!