Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
Láz és üvegteszt

Mi a láz?

Lázról akkor beszélünk, amikor gyermekének testhőmérséklete 38 °C vagy annál magasabb. A szülőknek aggasztó látvány lehet magas lázzal küzdő gyermeke, azonban mégis fontos, hogy megőrizzék nyugalmukat és a következőket tudatosítsák magukban:

  1. A láz nem káros, rendkívül gyakori és általában fertőzések vagy egyéb betegségek okozzák.
  2. A láz az immunrendszer stimulálásával segít a szervezetnek a betegség elleni küzdelemben, testünk természetes védekező reakciója.
  3. Gyermekeknél a legtöbb esetben vírusfertőzés okozza, ekkor antibiotikum adására nincs szükség, mert annak alkalmazása nem segít a gyermek állapotán.


Mikor kell lázcsillapítót adni?

Lázcsillapító adására nem minden esetben van szükség. Akkor adjon lázcsillapítót, ha a láz gyermekét láthatóan megviseli, nyűgös, sír, fájdalmat panaszol. Éjszaka, nyugodtan alvó gyermeket lázcsillapítás céljából felkelteni nem szükséges!

Milyen gyógyszer adható?

Adhatnak paracetamol és/vagy ibuprofen tartalmú készítményeket. Az életkorhoz vagy testsúly kilogrammhoz kötött dózisokat a tájékoztatóban vagy a dobozon megtalálják. Az ajánlott dózist ne lépjék túl, több gyógyszer adása nem jelent hatékonyabb lázcsillapítást!

A két gyógyszer együttes alkalmazása nem ajánlott, ne váltogassák a szereket!

Amennyiben gyermeke a fent említett két hatóanyagú gyógyszer közül valamelyikre érzékeny, akkor annak adását értelemszerűen kerülni kell! Hazánkban metamizol-nátrium, illetve noraminophenazon tartalmú lázcsillapító készítmények is elérhetőek, szükség esetén ezeket is alkalmazhatják, de mindig törekedjenek arra, hogy egy féle gyógyszert használjanak. Azt a készítményt, amely a gyermek lázát nem csillapította nem tanácsos ismételgetni!

Mikor kell ellenőriznie gyermeke állapotát?

Nappal és éjszaka folyamán rendszeresen ellenőrizze lázas gyermekét. Jobban érzi magát a gyermekem? Elegendő folyadékot fogyaszt? Ha úgy ítéli meg gyermeke továbbra is rosszul van, ellenőrizze bőrét, keressen rajta kiütéseket!

Milyen ruhát adhat lázas gyermekére?

Ha gyermeke lázas, se melegen öltöztetni, se teljesen levetkőztetni nem ajánlott. Kerülje a túlfűtött szobákat! Ne alkalmazzon hidegvizes hűtőfürdőt, az ajánlások szerint ez nem segít a láz csökkentésében és gyermekének ezzel rossz élményt okozhat! Ehelyett inkább adjon sok folyadékot, az etetést ne erőltesse, a lázas gyermek étvágya általában csökken.

Az üvegteszt

Végezzen üvegtesztet akkor, ha gyermekén kiütéseket észlel. Nyomja az üvegpoharat közvetlenül arra a bőrterületre, ahol a kiütéseket észleli! Ha az üveggel végzett nyomás ellenére az üvegen keresztül látja a kiütéseket, azok nem tűntek el, azonnal kérjen orvosi segítséget, hívja gyermekorvosát, vagy az ügyeletes gyermekorvost! A kiütéseket mindig nehezebb észlelni a tenyéren, talpakon, szem kötőhártyáján, figyelmesen ellenőrizze ezeket a területeket is!

*FIGYELEM! Az üvegteszt egy Önöket segítő "lehetőség". Egy teszt, ami azt jelenti, hogy elvégzése soha sem ad 100%-osan biztos eredményt. Ha az elvégzett üvegteszt során a kiütések ugyan eltűntek, Önnek azonban még mindig kétségei vannak, hívja az ügyeletes gyermekorvost és kérjen tanácsot!

További tanácsok

Keresse a kiszáradás jeleit, mint pl. száraz száj, száraz nyelv, száraz ajkak, aláárkolt szemek, a megszokottnál kevesebb nedves pelenka, irritábilitás, gyengeség, fáradtság. Ha ezeket észleli gyermekén, próbálja itatni, és kérjen további segítséget!

Hívja házi gyermekorvosát, vagy az ügyeletes gyermekorvost, ha a következőket észleli gyermekén:

hány és a próbálkozások ellenére sem tudja itatni

Ne feledje, beteg gyermekének szeretetre, gondoskodásra és az Ön jelenlétére van szüksége! Töltsön vele több időt!Forrás:

http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/how-to-take-your-babys-temperature.aspx

https://www.uptodate.com/contents/fever-in-children-beyond-the-basics

http://www.greenwichccg.nhs.uk/Your-Health/Childrens-services/guide/Pages/meningitis/sidebar201.htm

dr. Szakács Krisztina

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!