Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
Vizeletkortizol ürítése és nyálkortizol vizsgálata. Plazmakortizol cirkadián ritmus vizsgálata

A vizelet- és a nyálkortizol koncentrációja a plazmában keringő szabad kortizol koncentrációjával arányos, ezért a plazma összes kortizol koncentrációjánál sokkal érzékenyebben tükrözik a glükokortikoidok valódi biológiai hatásait.

Akár szérum-, vizelet-, nyálkortizol meghatározást végzünk, fontos tudnunk az adott vizsgálatot végző labor saját referenciatartományát, és az aktuális mérési eredményt a saját referenciatartományhoz viszonyítva, hiszen csak így tudjuk megfelelő módon értékelni a vizsgálatokat. Ez azt jelenti, hogy a kisebb, mint, vagy a nagyobb, mint értékeket elfogadni és korrekt módon elemezni nem tudjuk. Az eremények kiértékeléséhez szükségünk van egy tól-, -ig referenciatartományra.

Cushing-szindrómára (az az állapot, amikor szervezet saját kortizoltermelése túlsúlyba kerül) gyanús betegek körében gyakori, hogy a napi vizeletkortizol ürítése meghaladja a referenciatartomány felső határát. A referenciatartomány felső határának négyszerese feletti kortizolürítés rendszerint egyértelműen valódi Cushing-szindrómára utal. Ismert számunkra az a tény, hogy egy mérés, nem feltétlenül jelent biztos diagnózist. Ezért Chushing-szindróma kizárásához a napi vizeletkortizol-ürítés 2-3 alkalommal történő ismétlése ajánlott!

A kortizolürítés függ a vesefunkciótól is. A vesefunkciónk egy fontos paramétere az ún. glomeruláris filtrációs ráta 30 ml/min alatti értéke esetén a kortizolürítése a veséken keresztül jelentősen csökken, így az ilyen esetekben sajnos ál-negatív eredményt kaphatunk. Vesebetegség esetén mindig ellenőrizzük a glomeruláris filtrációs rátát a kortizolürítés vizsgálata előtt!

Szerencsére egyre több helyen elismerik a nyálkortizol vizsgálatok eredményeit. A nyálkortizol vizsgálat előnye a plazmával szemben, hogy egyszerűen kivitelezhető, még az éjszakai mintavételhez sem szükséges az egészségügyi személyzet közreműködése. Az eddigi vizsgálatok szerint az éjszakai órákban gyűjtött nyálkortizol-meghatározás diagnosztikai értéke a legnagyobb, a vizsgálat szenzitivitása és specificitása 95-98% közötti. Természetesen akkor kapjuk a legpontosabb eredményt cirkadián ritmusunkról (24 órás kortizol görbe-24 órás koritzol elválasztás) ha legalább 5 pontos nyáltesztet végzünk melyből 4 mérés nappal, egy mérés pedig az éjszaka folyamán történik.

Öt percen át gyűjtött nyál mennyisége általában elegendő. A nyálkortizol koncentrációja 0-4°C-on történő tárolás mellett egy héten is stabil marad és a nyálminta -20°C-ra fagyasztva hosszabb ideig tárolható. A nyálkortizol vizsgálat különösen ajánlható gyermekek vizsgálatára, valamint ciklikus Cushing-kór gyanúja esetén sorozatos vizsgálatra. A Cushing-szindróma kizárásához legalább két normális eredményű nyálmeghatározás szükséges.

Plazmakortizol cirkadián ritmus vizsgálata

A plazmakortizol-meghatározás hátránya, hogy a vizsgálat nem különíti el a biológiai aktivitást meghatározó szabad kortizolt a szállítófehérjékhez kötött és így közvetlen biológiai aktivitással nem rendelkező kortizoltól. A kortikoszteroidkötő globulin (CBG) kortizolkötő kapacitása átlagosan 550 nmol/l plasmakortizol-koncentrációnál kimerül és ennél magasabb plazmakortizol-koncentrációk esetén a szabad kortizol koncentrációja a vizeletben és a nyálban ugrásszerűen megemelkedik. A szállítófehérjék szintje a normálistól jelentősen eltérhet súlyos máj- és vesebetegségekben, továbbá ösztrogének hatására (terhesség, orális antikoncipiens). Az orális antikoncipiens készítményeket legalább 2 hónappal a vizsgálat előtt el kell hagyni!

Forrás:

1, Az endokrin és anyagcsere-betegségek gyakorlati kézikönyve, Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2017

dr. Szakács Krisztina

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!