Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
A "veszélytelen" Utrogestan. Vagy mégsem?
2022-10-28

 

Az Utrogestan közkedvelt gyógyszer, testazonos progeszteront tartalmazó készítmény, melyet hazánkban elsősorban in vitro fertilizációs ( IVF) eljárás során használnak. A készítmény egyéb indikációs területe még a perimenopauza során fennálló tünetek enyhítése, endometriózis és egyéb okból fennálló progeszteronhiány kezelése. 

 

Esetbemutatásom főszereplője egy 42 éves nő, aki élete első IVF eljárásában vett részt. Az IVF első szakasza (stimuláció, majd a petesejtek leszívása) problémamentesen és sikeresen lezajlott, a páciens egy ígéretesnek bizonyuló 6 napos embriót kapott vissza. Páciensemnek a beültetés előtti napokban már használnia kellett az orvosa által javasolt 3x200 mg/nap Utrogestan hüvelykúpot. Az első dózisokat követően furcsa panaszokra lett figyelmes: könnyezett a szeme, az orrából vizes váladék folyt és rendkívül sokat tüsszentett. Először azt gondolta biztos "megfázott", kissé aggódott is, hogy pont most jelentkeznek ilyen tünetek, amikor visszakapta az embriót. Panaszairól egyből értesítette a beültetést végző orvosát, aki megnyugtatta, bizonyára csak enyhe megfázása van, mivel láztalan ne aggódjon, minden gyógyszerét a terv szerint alkalmazza tovább. 

 

A beültetéstől számított negyedik napon borzalmasan felerősödtek a tünetek: folyamatosan tüsszentett, orrából egész nap vízszerű váladék folyt, a szeme nagyon égett és igen erős fejfájásra panaszkodott.  A sok tüsszentéstől pedig teljesen kifáradt páciens kétségbeesve hívott telefonon és kérte a segítségemet, mert nem értette mi történik vele. Éjszaka egyáltalán nem aludt, csak forgolódott, rendkívül kialvatlanul ébredt. 

 

Kértem, írja le az összes gyógyszert amit a beültetést követően alkalmaznia kell, illetve az összes táplálékkiegészítőt amit jelenleg szed. 

 

Gyógyszerei között szerepelt az Utrogestan, valamint a Prolutex injekció 

(szintén progeszteron tartalmú készítmény).

 

Alkalmazott táplálékkiegészítők, melyeket már az embrió transzfer előtt is panaszok nélkül szedett: 

 

A fenti táplálékkiegészítők összetevőit átnézve nem találtam olyan alkotóelemet mely esetleg allergiás reakciót vagy intoleranciát okozhatna páciensemnél. Őszintén szólva ezekre nem is nagyon gyanakodtam, mert a kiegészítőket a páciens beültetése előtt minden probléma nélkül szedte. 

 

Ellenőriztem a páciens diétáját. Tej- és gluténmentesen táplálkozó páciensem rendelkezett Foodtesttel és elmondása szerint követte is az ahhoz kapcsolódó szakmai javaslatokat. Tartotta diétáját, azt mondta nem szívesen kockáztatott volna diétahibákkal pont akkor, amikor ilyen fontos esemény történik az életében. Foodtestjét átnézve kiírtam magamnak a 30 AU/ml feletti élelmiszereket és elkezdtem ezeket keresni a páciens táplálkozásában, gyógyszereiben, táplálékkiegészítőiben.

 

A következőkön akadt meg a szemem: 

 

 

 

Szója bab a Foodtesten magas értékkel szerepel és szójalecitin található az Utrogestanban is.

 

Páciensemnél jelentkező tünetek gyakran előfordulhatnak ételintolerancia esetén is! 

A hangsúlyt általában mindig arra helyezzük, mit eszünk vagy mit iszunk, de arról nagyon keveset beszélünk, hogy amit magunkra vagy nyálkahártyánkra kenünk az ugyanolyan immunrendszerhez köthető reakciókat válthat ki szervezetünkben, mintha megennénk. 

 

Nem voltam benne teljesen biztos, hogy megtaláltam páciensem bajának forrását, ezért tettünk egy próbát. Arra kértem, egy éles kisollóval nyissa meg az Utrogestan hüvelykúp felszínét és a benne található progeszteron krémet nyomja át egy egyszerű zselatin kapszulába, majd a továbbiakban ezzel a kapszulával alkalmazza a hüvelyi progeszteront. Sejthető volt hogy a szójalecitin a progeszteron kúp burkában lesz, nem pedig magában a progeszteron krémben. 

 

Páciensem már az új metódus szerinti alkalmazás első napján visszajelzett hogy kevésbé folyt az orra, de még mindig sokat tüsszentett, viszont az éjszakát már végig tudta aludni. A második nap enyhe tünetekkel telt, melyek már egyáltalán nem voltak zavaróak, a harmadik napra páciensem teljesen tünetmentessé vált. 

 

A probléma forrását megtaláltuk. A beültetés sajnos nem sikerült, az embrió transzfert követő 14. napon a páciensem vérében levő HCG szint mérhetetlenül alacsony volt. Hogy milyen szerepe lehetett a sikertelenségben a súlyos tünetekkel járó intoleranciának, azt mindenki döntse el maga. 

 

Azért mutattam be ezt az esetet, hogy felhívjam a figyelmet arra, nem csak ételintolerancia létezik, hanem létezik bőrön és nyálkahártyán át felszívódó anyagokkal szembeni intolerancia is. 

 

Az Utrogestan hüvelykúp használata csak az általam leírt metódus alkalmazása esetén ajánlott azok számára, akiknek szója, szójabab intoleranciájuk van! 

 

dr. Szakács Krisztina 

Endokrinológia és anyagcsere-betegségek szakorvosa

Immunológus szakorvos - jelölt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!