Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
Tüskeprotein és csökkent termékenység I. Egy férfi páciensem kálváriája
2024-01-01

Az, hogy a koronavírus elleni vakcinációt követően a tüskefehérje termelés a szervezet mely pontján indul be, az attól függ, hogy ezek a tüskefehérjét kódoló részecskék hova jutnak el a szervezetben. Az Európai Gyógyszerügynökség riportja alapján a tüskefehérjét kódoló részecskék túlnyomórészt az oltás helyén is maradnak, de kisebb részt eljutnak a szervezet más pontjaira is pl.  a májba, lépbe, mellékvesébe és az ovariumba.  A tüskeprotein perifériára történő eljutása pedig milliós nagyságrendet jelent. (1. csatolt dokumentum).

 

Az alábbi esetbemutatásban arra szeretnék rávilágítani, hogy a perifériára eljutott tüskeproteinek milyen módon befolyásolhatják a termékenységet. 

Esetünk férfi páciense 51 éves, ismert betegsége nincs, koronavírus elleni oltást nem vett fel, 43 éves párjával gyermeket szeretnének. A páciens már 2020-ban a koronavírus járvány első hullámában átesett a fertőzésen, akkor ellenanyag vizsgálata szeropozitivitást ( védettséget) mutatott., ennek értéke SARS-COV2 IgG szint 250 AU/ml volt. Tekintettel korukra, illetve a női páciens endometriózisára IVF (in vitro fertilizáció) mellett döntöttek. A kivizsgálás során elvégzett sperimogramok közül az első esetében (2023.10.04) az volt látható, hogy a mintában átlag 3,5 % normál morfológiájú spermium található, illetve megfelelő volt a minta koncentrációja és bár a progresszív motilitás 5 percentil alatti értéket mutatott, a minta tökéletesen alkalmas volt az IVF-hez szükséges spermiumok kinyerésére. 
 

2023.10.04 spermiogram, IVF-re alkalmas állapot

 

2023.11. első hetében a férfi páciens felső légúti megbetegedésen esett át, a fertőzést nagy valószínűséggel munkahelyén szerezte. 2023.11.22-i spermiogramja olyan szintű leromlást mutatott, hogy ép, IVF procedúrára felhasználható spermiumokat nem tudtak kinyerni tőle, ép morfológia 0% volt. Ez sajnos az esetek többségében mindig fejeltérést jelent, ez viszont azért probléma, mert a spermiumok fejében található az örökítőanyag is.  A páciensnek mihamarabbi donor hímivarsejt igénybevételét javasolták. 

 

 

 

 

A páciens kivizsgálása elindult, az anamnézis és tünetek alapján - bár biztosak nem voltunk benne-, de koronavírus fertőzés is szóba jöhetett, ezért SARS-COV2 IgG szint mérése is történt. 

A COVID ellenanyagszint a korábbi, 2020-as értékhez mérten nagyon megugrott, értéke 241,10 BAU/ml lett, melyet AU/ml értékre átszámolva 1697,18 AU/ml. A korábbi pár százas, de pozitív értékhez képest ez jelentős emelkedést mutatott, amiből arra következtettünk, hogy a páciensnek koronavírus fertőzése volt. 

 

 

Mint ahogy a leleten is látható, a COVID fertőzésen átesett páciens spermiogramja jelentősen leromlott, ellenanyagszintje nagyon megnőtt. Beszámolója alapján környezetében - főként családjában és munkahelyén is-, olyan személyek vannak, akik felvettek több koronavírus elleni vakcinát is, mégis betegek, mégis megfertőződnek és másnak is átadják a betegséget, mint ahogy férfi páciensemnek is feltehetően átadták.

Mindazonáltal azt is el kell mondanunk, hogy a fenti megállapítást bizonyítani nem lehet, egy fertőzést követően szinte lehetetlen kideríteni, hogy azt kitől és mikor kaptuk el, azonban mindenképpen jelzésértékűnek kell tekinteni az ilyen anamnesztikus adatokat is.  Azon pedig mindenképpen el kell gondolkodni, hogy ezek az esettanulmány szintű megfigyelések mire engednek minket következtetni. Vajon a koronavírus fertőzésből ( bármely variánsa) vagy vakcinációból származó spike protein képes arra hogy a korábban még ép morfológiájú hímivarsejtek szerkezetét olyan mértékben rontsa, hogy azok lényegében használhatatlanná váljanak? Ha igen, akkor mire számíthatunk a populáció szintjén? Hogyan fog ez hatni a magyar társadalom termékenységére? 

 

A fenti kérdés megválaszolását egyre sürgetőbbnek tartom, ezért nagyon fontos lenne, hogy a fertilitási centrumok is elkezdjenek ezzel foglalkozni és amennyiben szükséges terápiát indítani. 

 

Milyen terápia segíthet ilyen esetben? Hogyan tudtuk páciensemmel elkerülni a donor hímivarsejt használatát? 

 

Páciensem az általánosan javasolt terápia mellett ( vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, Q10, cink, szelén) mindenképpen szeretett volna valamilyen más megoldást, ugyanis az itt felsorolt készítmények korábban semmilyen módon nem tudták javítani a spermiogramját, bármely mennyiséget is szedett ezekből, illetve a klinika egyöntetű szakmai véleménye is az volt, hogy a fenti készítmények az ilyen leromlott spermaképen biztosan nem fognak jelentősen változtatni. 

 

Az I-v3-r-m-ec--ti-n kezelés 

 

A post-covid tünetegyüttes részeként jelentkező leromlott spermiogram javítási kísérletére 0,2 mg/ttkg/nap dózisban, humán i-v3-r-m-ec--ti-n terápiát kezdtünk, melyet 10 napig alkalmaztunk. A gyógyszer alkalmazását a WHO nem tiltja, az más kérdés, hogy ők nem ajánlják, ez viszont nem jelenti azt, hogy a beteg kérésére és saját felelősségére, az orvos szakmai megítélése alapján ne lehetne post-covid tünetegyüttesben alkalmazni. Az eredmény magáért beszél. A vizsgálat minta (ejakulátum) koncentrációja több mint 4-szeresére javult. A teljes motilitás javult, a progresszív motilitás javult, a nem jól mozgó spermiumok száma csökkent, azonban a morfológiánál ismét sajnos 0%-ot láttunk. Megkértem páciensemet, hogy a lelet kézhezvételét követően azonnal hívja fel a klinikát és érdeklődjön az andrológus szakorvostól, hogy IVF procedúrára használhatóvá vált-e a mintája. 

 

Nincs elérhető leírás.

 

Páciensem pár óra múlva telefonon értesített, hogy csak azért szerepel a normál morfológiánál 0%, mert nem tudnak 0,5%-ot odaírni a rendszerük nem engedi, de a kép egyértelműen javult, ép morfológiájú spermiumok detektálhatók, megfelelő mennyiségben szelektálhatók, donor hímivarsejt felhasználásra nem lesz szükség. 

 

Szerettem volna látni, milyen változások indultak el páciensem SARS-COV2 IgG 

(COVID ellenanyag) szintjében, ezért ezt is kontrolláltuk és az I-v3r-m-ec--t-in terápia mellett várható csökkent értéket kaptunk. Ezzel igazolni tudtuk azt a feltételezésünket, hogy a páciens állapotán valóban az Ivermectin kezelés segített. 

 

SARS-CoV-2 IgG (S1) antitest 89,09 BAU/ml Pozitív (küszöbérték: >=30,0 BAU/ml, felső méréshatár: 1721,0 BAU/ml). SARS-CoV-2 IgG ellenanyag kimutatható. A vizsgálat a Beckman Coulter Access SARS-CoV-2 IgG (1st IS) tesztjével készült. 

(2023.12.02). 

 

Uptodate: Időközben férfi páciensem és párja 2 db (PGT) kiváló minősítésű embrió tulajdonosa lett, donor hímivarsejt felhasználása nélkül.

 

Összegzés és megállapítás

 

A tüskeprotein jelenléte a belső nemi szervekben, petefészekben és herékben subfertilitást, csökkent termékenységi képességet okozhat.

 

Ennek a jelenségnek társadalmi szinten jelentős negatív hatása lehet a populáció fenntartáshoz szükséges egyedszámok alakulására. 

 

Az off-label I-v-e-r-m-e--c--ti-n kezelés  anti-spike hatása sikerrel javíthat a férfi páciensek spermiogramján, ezért alkalmazása akkor is megfontolandó, ha a páciensnek Covid-tünetei már nincsenek, de az ellenanyagszintje magas.

 

Mihamrabbi egységes, szakmai protokoll és konszenzus lenne szükséges a post-covidos páciensek termékenységi esélyeinek növelése érdekében. 

 

Mivel az esetbemutatás nem számít a legerősebb evidenciának , ezért mindenképpen további, reprezentatív mintát szemléltető vizsgálatokra lenne szükség. 

 

dr. Szakács Krisztina

Endokrinológia és anyagcsere-betegségek szakorvosa 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!