Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
Tények az endometriózisról

Mi az ENDOMETRIÓZIS?

Az endometriózis megközelítőleg 176 millió nőt érint a Világon. A betegségnek nincs sem etnikai sem pedig szociális jellemzője, azaz bármilyen származású és bármilyen anyagi helyzetű nőt érinthet. Az endometriózisban szenvedők nagy része még ma is alul vagy félrediagnosztizált és ezért nem megfelelően kezelt beteg.

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh belső felszínét borító nyálkahártyához (endometrium) hasonló szövet (endometrium liked tissue) a méhen kívül (pl. kismedencében, hasüreg egyéb helyein) helyezkedik el. A predilekciós helyeken kívül a betegség által okozott méhnyálkahártya elváltozások BÁRHOL előfordulhatnak a szervezetben. Ezek az endometriotikus szövetek a női hormonális ciklus hatására a méhen belül található endometriummal hasonló változáson mennek át, a vérzés által növekednek. Az endometriózis szövetroncsoló hatású. Betör az ép szövetekbe, nem respektálja az anatómiai határokat és több helyen is előfordul, megjelenése és viselkedése rendkívüli módon hasonlít a daganatok viselkedésére. Kialakulásának oka ismeretlen.

Az endometriózis bárhol előfordulhat a szervezetben, predilekciós helye azonban a kismedence. A leggyakoribb elváltozások a következő helyeken találhatóak:


Ezeken felül gyakori az endometriózis a következő lokalizációkban:

 


Bár az endometriózis előfordulása leggyakrabban a fent említett helyeken jellemző, azonban ismert számunkra, hogy számos esetben találtak már endometriózist az agyban, szemekben, izületekben, idegek körül, tüdőben, mellkas falában, gerincben, májban.

 

Az endometriózis tünetei


A leggyakoribb tünet a kismedencei fájdalom. A fájdalom gyakran ciklussal összefüggő (peteéréskor, illetve menstruációkor a fájdalom lehet intenzívebb), azonban az endometriózisban szenvedő nők tetemes része számol be ciklussal nem összefüggő kismedencei fájdalmakról is. Ezek a megmagyarázhatatlan, sokszor leírhatatlan (szúró, nyomó, húzó) fájdalmak teszik frusztrálóvá és teljesen kiszámíthatatlanná a betegséget. A legtöbb esetben az endometriózis okozta fájdalom egyszerűen elviselhetetlen, ennek a fájdalomnak az elviselése és menedzselése rendkívül sok energiát igényel a betegtől. Ez az egyik magyarázat arra, hogy miért is rontja jelentős mértékben az endometriózis egy nő életétminőségét.

Az endometriózis esetében nem csak a rossz helyen termelődött méhnyálkahártya szerű szövetek jelenlétével kell számolni, hanem azzal is, hogy mivel ezek a szövetek a hormonális változásokkal együtt növekednek, ezért összenövéseket, hegesedéseket okoznak, melyek súlyosan torzíthatják a női kismedence anatómiai viszonyait. Előre haladott stádiumban gyakori kórkép az úgy nevezett Frozen Pelvis melyben a szervek durva összenövések miatt alig megítélhetőek vagy szétválaszthatóak.

Az endometriózisban szenvedő nők egyik legsúlyosabb terhe az infertilitás. Ez kb. 40%-ukat érinti. Amennyiben endometriózisra jellemző tüneteket észlel magán, mihamarabb keressen fel egy endometriózissal foglalkozó specialistát! Szánjon időt arra, hogy olyan szakembert találjon, aki jártas a betegség műtéti és egyéb kezelési lehetőségeiben! Az endometriózis műtéti megoldása sokszor hatalmas kihívás elé állítja magukat a sebészeket is, egy komolyabb endometriózis műtét hosszú órákon át is tarthat! Éppen ezért nem lehet elégszer kihangsúlyozni azt, hogy az endometriózissal küzdő beteg helye az endometriózis centrumban van. Itt állnak rendelkezésre azok a személyi (hasi sebész, urológus, idegsebész) és tárgyi feltételek (laparoszkópia, dupla J stent, bélvarrógép stb) melyek megléte nélkülözhetetlen a jó műtéti kimenetel eléréséhez. A betegséggel kapcsolatos edukációs kampány már világszerte érezteti hatását, de ennek ellenére sajnos még mindig számos mítosz és tévhit él az endometriózissal kapcsolatosan nem csak a betegek, hanem az egészségügyi ellátó személyzet körében is.

Az endometriózis egy krónikus betegség, ami hosszú távon érintheti egy nő életét. Éppen ezért rendkívül fontos az, hogy az érintett nők minél többet tanuljanak betegségükről és a kezelési lehetőségekről.

Források:


  1. Kennedy S, et al. ESHRE guideline for the diagnosis and treatment of endometriosis. Human Reprod 2005;20(10):2698-2704.

  2. Rogers PA, et al. Priorities for endometriosis research: recommendations from an international consensus workshop. Reprod Sci 2009;16(4):335-46.

  3. Adamson GD, et al. Creating solutions in endometriosis: global collaboration through the World Endometriosis Research Foundation. J of Endometriosis 2010;2(1):3-6

 

dr. Szakács Krisztina

endokrinológus szakorvos jelölt
 

 

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!