Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
A 3%-os vagy a 0,9%-os (fiziológiás) sóoldat a helyes terápia bronchiolitisben?
A bronchiolitis vagy hörgőgyulladás egy vírus által okozott betegség, mely legtöbbször a kisgyermekeket érinti. Az egy éven aluli gyermekek kórházi felvételének jelentős hányadáért a vírusok által okozott bronchiolitis a felelős. A bronchiolitis, ellentétben a bronchitissel, az alsó légutak közül a hörgőcskéket és az annál is kisebb alveolusokat (léghólyagocskák) is érinti. A fertőzés jelentős légúti váladék felszaporodással járhat, mely elzárhatja a gyermek légútjait, így légzése könnyen nehezítetté válhat. Különösen veszélyes ez 6 hónaposnál fiatalabb gyermekeknél, mert a csecsemők 6 hónapos korukig obligát (kizárólagos) orrlégzők! Az orvostudomány számos terápiát alkalmazott már a bronchiolitis kezelésére, azonban ezidáig sem a szteroid készítmények, sem pedig a hörgőtágítók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Jelenleg egy hatékony terápia ismert a bronchiolitis kezelésében, ez pedig nem más, mint a keletkezett légúti váladék feloldása és hatékony eltávolítása. A gyermekek egy része tüneti kezeléssel magától meggyógyul, mások kórházi kezelést, súlyosabb esetben intenzív osztályos ellátást igényelnek. Ebben a tanulmányban a töményebb, 3%-os sóoldat és a 0,9%-os fiziológiás sóoldat hatékonyságát vizsgálták bronchiolitisben. A vizsgálatban 24 gyermeksürgősségi osztály bronchiolitisben szenvedő betegeit vizsgálták 2012 és 2014 között. A gyermekek 6 hét és 12 hónap közötti életkorúak voltak és mindegyik gyermek életében először fordult elő bronchiolitis. A vizsgálatban résztvevő 780 gyermek 80%-ánál igazolódott az RS vírus fertőzés. A vizsgálat során a betegeket két csoportra osztották, az inhalálások során az orvosok sem tudták, hogy melyik töménységű oldatot használják (kettős vak teszt). A vizsgálatok egyértelműen rámutattak arra, hogy a két betegcsoport között nem volt számottevő különbség. A 3%-os sóoldattal inhalált gyermekcsoport közel fele, a 0,9%-os sóoldattal inhalált betegcsoport 52,2%-a került kórházi felvételre. Kórházi ápolásuk során azoknak a gyermekeknek a tünetei gyorsabban javultak, akik 3%-os sóoldatot kaptak, viszont ismételt állapotromlásuk jelentősebb volt mint a másik csoportban, azaz tüneteik gyorsabban visszatértek az inhalálást követően. A vizsgálatot végző orvosok azt a következtetést vonták le, hogy sajnos semmilyen előnnyel nem jár bronchiolitisben a 3%-os sóoldattal történő inhalálás (nebulizáció). A szerzők arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt 25 évben egyértelműen nyilvánvalóvá vált, hogy a hörgőtágítók, szteroidok , adrenalin bronchiolitisben történő alkalmazása teljesen hatástalan, így alkalmazásuk nem javasolt. Egyes vizsgálatok szerint a 3%-os, tömény sóoldat a bronchusok görcsét okozhatja, így alkalmazása ezért is kerülendő.

0,9%-os NaCl, fiziológiás sóoldat

*Megjegyzés: RS vírus (Respiratory Syncytial Virus), a bronchiolitis egyik leggyakoribb kórokozója Forrás: Is Nebulized Hypertonic Saline More Effective for Bronchiolitis? William T. Basco, Jr. MD, MS, Professor, Department of Pediatrics, Medical University of South Carolina (MUSC), Director, Divison of General Pediatrics, Children Hospital, Charleston, South Carolina Fotó: dr. Szakács Krisztina

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!