Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
Az orrvérzés

Gyermekkorban igen gyakran előforduló vészhelyzet, a vérzés általában enyhébb formában jelentkezik és könnyen kezelhető, azonban az orr súlyos, nagy volumenű vérzése is előfordulhat. Ez a jegyzet abban segíti Önöket, mit tudnak tenni a szaksegítség megérkezéséig, vagy addig, amíg gyermekükkel beérnek a sürgősségi osztályra. Orvosi segítséget abban az esetben kell kérniük, ha a vérzés nagy mennyiségű, illetve tovább tart mint 20-30 perc.

Honnan vérzik a gyermek orra leggyakrabban?

A vérzés leggyakrabban az orrlyukak belső, elülső részéből eredhet, vagy az orrsövény területéről, itt ugyanis az erek nagyon törékenyek és néha minden különösebb ok nélkül elpattanhatnak. Orrvérzés léphet fel az orr traumás sérülése következtében, vagy többszöri erőteljes orrfújás után. A gyermekek sokszor tárgyakat dugdosnak az orrukba, amivel felsérthetik az orrnyálkahártyát. Serdülőkorú fiúknál nem ritka az éreredetű orrdaganat, melyre visszatérő orrvérzések hívhatják fel a figyelmet. További okok között szerepelhet az orrpolip, valamint véralvadási rendellenesség is. 2 év alatti gyermek orrvérzésekor ne próbálkozzunk otthon elvégezhető manőverekkel, mindenféleképpen kérjünk szaksegítséget!

Mit tegyünk?

Az orrvérzős beteget NEM KELL LEFEKTETNI, csak abban az esetben, ha ájulásérzése van! A beteget ültessük fel, felső testét enyhén döntsük előre, száját nyittassuk ki!

Az előrehajlás csökkenti a véraramlást az orrgarat területén, és a beteg könnyebben tud megszabadulni az orrgaratban levő, odacsorgó vértől.

Miután felültettük a beteget, csipjük össze két ujjunkkal az orrcsont alatti puha, porcos részt és 10-15 percig elengedés nélkül tartsuk! Ösztönözzük a beteget, hogy szájon keresztül vegye a levegőt! A szájban levő vér lenyelése hányingert, hányást okozhat, ez tovább ronthat a helyzeten, így ennek inkább kiköpésére biztassuk gyermekünket!

Az orra külsőleg helyezhetünk jeget, vagy fagyasztott zöldséget (zacskóban!), a hideg ugyanis segít az erek összehúzódásában és elállíthatja a vérzést!

Gyakori tévhit, ha az orr csontos részét nyomjuk a vérzés könnyebben eláll, ez nem igaz! Az orr csontos részének nyomását kerüljük, mert nem segít az orrvérzés elállításában. A fej hátradöntése szintén tilos!

Ha a vérzést sikerült elállítanunk, akkor használhatunk az orrlyukakba kenhető krémeket, pl. chlorhexidin és neomicin tartalmú, vagy mupirocin tartalmú kenőcsöt is. Ez utóbbi hazánkban is elérhető, Bactroban néven van forgalomban, alkalmazása 5-7 napig, naponta két-három alkalommal szükséges.

Visszatérő orrvérzéses panaszok esetén gondoljunk a háttérben húzódó okokra mint pl. alvadási rendellenességek, leukémia, vagy magasvérnyomás betegség.

Ha a vérzést nem sikerült a fenti manőverekkel elállítanunk, akkor mindenképpen orvosi segítségre van szükség! Keressük fel a legközelebbi fül-orr-gégészeti ügyeletet, vagy gyermeksürgősségi osztályt!

Nagy mennyiségű orrvérzés elállítására, kórházi körülmények között a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

Kauterizáció: az eljárás csak idősebb gyermekek esetében alkalmazható, általában akkor, ha a vérzés forrása tisztán látható. Felületi érzéstelenítést követően a vérző ereket lényegében “elsütik”.

Kisebb gyermekeknél inkább az úgynevezett “nasal pack” behelyezése történik. Ilyenkor lényegében mindkét orrlyukat kötszerekkel tamponálják. A tamponálást végző orvos fájdalomcsillapítás gyanánt lidocain és ephedrin tartalmú orrsprayvel előkezelheti a területet, majd ezt követően az orrlyukakat tamponálja.

Amit a “nasal pack”-ról tudni érdemes:

1, A behelyezett gézdarabokat minimum 48 óráig kell az orrlyukakban tartani.

2, A tampondarabokat csak akkor szabad kihúzni, ha az orr ismételten vérezni kezd és a nasal pack mellett vércsorgást észlel.

3, A tüsszentést, ha lehet kerüljük, mert az orrlyukakba behelyezett tampon elmozdulhat.

4, Ne itassunk gyermekünkkel meleg italt a tamponálást követő 24 órában!

5, Kerüljük a forró fürdőt!

6, Nyugtassuk meg gyermekünket, lehetőség szerint kerüljük a hirtelen mozdulatokat.

7, Amennyiben az orrlyukakból ismételt vérzés jelentkezik, mihamarabb keressünk fel fül-orr-gégész szakorvost, vagy gyermeksürgősségi osztályt!Forrás:

1, Norfolk and Norwich University Hospital, Accident and Emergency Department Nose bleed (epistaxis)

2, https://cks.nice.org.uk/epistaxis-n...

Dr. Szakács Krisztina

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!