Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
Égési sérülések gyermekkorban. Mit tehet a szülő, ha megtörtént a baj?
Az égési sérüléseket a szövetkárosodás mélysége és a bőr reakciója alapján osztályozhatjuk. Ezek alapján megkülönböztetünk felszínes (I. Fokú), részletes mélységű (II. Fokú) és teljes mélységű (III.fokú) égést.
Felszínes (I.fokú) Részleges mélységű (II.fokú) Teljes mélységű (III.fokú)
Ok Napfény vagy enyhébb robbanásos égés (szúróláng) Forró folyadékok, robbanásos égés (szúróláng), lánghatás Marószerek, elektromos áram, láng, forró folyadékok
Bőrszín vörös Vöröses márványozottság Piszkosszürke vagy szenes, áttetsző és pergamenszerű
Bőrfelszín száraz, hólyagok nélküli Szalmasárga bennékű bullák Száraz, mlyen a thrombotizált érhálózat áttűnik
Fájdalomérzet fájdalmas fájdalmas Fájdalmatlan, de a széleken fájdalmas
Gyógyulási idő 3-6 nap 2-4 hét, a mélység függvényében Bőrátültetés szükséges, a rehabilitáció hónapokig tart
Felszínes I. fokú égés: Ez az égés csak a bőr legfelső hámrétegét érinti. Heg nélkül gyógyul. leggyakoribb formája a napégés. Ez általában orvosi kezelést nem igényel. [caption id="attachment_50141" align="aligncenter" width="300"]I. fokú égés I. fokú égés[/caption] Részleges mélységű (II.fokú) égés: a hámot és az alatta fekvő irha rétegét is érinti. Ez a típus is heg nélkül gyógyul, azonban ebben az esetben már szükséges lehet az orvosi szakvizsgálat és különféle specialis kötszerek valamint antibiotikus krémek használata. A sürgősségi ellátás ebben az esetben is az égett seb hűtése és tiszta száraz fedése. [caption id="attachment_50142" align="aligncenter" width="300"]II. fokú égés II. fokú égés[/caption] Teljes mélységű (III.fokú) égés: Az égés legsúlyosabb fajtájában a bőr regenerálódására nincs lehetőség, mivel nem maradnak ép sejtrétegek. Minden III.fokú égés heggel gyógyul, amely későbbiekben mozgáskorlátozottságot okozhat a gyermeknek. [caption id="attachment_50143" align="aligncenter" width="226"]III. fokú égés III. fokú égés[/caption] Az égés sürgősségi ellátása Az első és legfontosabb teendője a veszélyforrás elhárítása. Napégett gyermekét mihamarabb vigye be a napról, az égést okozó forró vasalót azonnal kapcsolja ki, szüntesse meg a veszélyforrást. Amennyiben kisebb tűzeset áll fent, a sérültet (gyermekét) távolítsa el a tűzforrás közeléből, de ügyeljen saját biztonságára. A nagyobb tűzesetek megoldását és a vészhelyzet elhárítását bízza a tűzoltókra és a katasztrófavédelem szakembereire! Kérjen mihamarabb segítséget! Az égési folyamatot azonnal meg kell szüntetni. Ennek a legjobb módja az égett testfelszín szobahőmérsékletű vízzel történő hűtése. Bármilyen eredetű tiszta vizet használhat, csak ne legyen nagyon hideg! A hűtést 1-2 percig végezze, mert a gyermekek könnyen veszítenek testhőmérsékletükből, kihűlhetnek és nagyobb felületen történő hideg vizes hűtés akár shockos állapotot is eredményezhet. A rövid ideig tartó hűtés után gyermeke sérült bőrfelszínét fejde le száraz kötéssel és ha szükséges takarja be gyermekét. Égett beteget soha ne szállítsanak kórházba nedves lepedőn, nedves törülközőn, vagy vizes ruházatban! Ne tegyenek jeget az égett bőrfelszínre, a jég használata abszolút ellenjavallat, ugyanis fokozza a sérülés súlyosságát. Összehúzza az ereket és ezzel csökkenti az amúgy is sérült bőrfelület vérellátását. A nem megfelelő hűtés kihűlést (hypotermia) és további szövetkárosodást okozhat! Az égett bőrfelszínen levő ruhát sose tépje, húzza le gyermekéről! Az ilyen súlyosságú égés ellátását bízza a helyszínre kiérkező szakemberekre! A napégés kivételével az összes égési sérülés szakorvosi vizsgálatot és terápiát igényel, kérjen mihamarabb segítséget! dr. Szakács Krisztina Forrás:
  1. Comitte on Trauma, American College of Surgeons. 2009. Injuries due to burns and cold. Advanced Trauma Life Support.

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!