Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
Hisztamin intolerancia endokrinológiai megközelítése
2022-06-11

 

A hisztamin intolerancia  nem önálló kórkép. 

 

Nem szeretnék hosszú sorokat írni a definícióról, mindannyian tudjuk, a hisztamin egy szöveti hormon, ismerjük az intolerancia által okozott tüneteket és azzal is tisztában vagyunk hogy a hisztamin milyen receptorokon hat a testünkben. Ezekről a kedves olvasóm egyéb közleményekből informálódhat az interneten, tetemes mennyiségű írás található a témában. Érdekesnek tartom a hisztamin intolerancia esetére javasolt diétát. Átmenetileg biztosan segít, de hosszú távon szerintem rendkívül nehezen tartható. Találkoztam olyan pácienssel, aki úgy vásárolt és pakolt a szatyrokba hogy folyton figyelnie kellett nehogy "rázkódjon" az étel. 

 

Talán sokakat nem fog meglepni a véleményem, sajnos erről a diétáról is - csak úgy mint a 160 gr CH diétáról- azt kell mondanom, nem kezeli a kiváltó okot.

Alkalmazása a tüneteket enyhítheti, de teljes gyógyulás nem érhető el vele, mert nem tudjuk a kialakult " betegség" valódi okát.  A hisztamin intoleranciát következménynek tartom. Olyan következménynek, melyet gyulladásos folyamatok generálnak.

A túlzott hisztamin termelés okát mindenképpen a gyulladásos folyamatok eszkalálódásában kell keresnünk. De mégis milyen gyulladást keressen a páciens? A válaszom az, bármilyet. Egy krónikus vírusfertőzés következtében kialakult garatgyulladás, gyulladt epehólyag, kezeletlen inzulinrezisztencia, hüvelyfertőzés, gyulladt fog, irritábilis bélszindróma, krónikus vírusfertőzések, vagy felderítetlen Lyme-kór.

Ezek a gyulladások akkor jelennek meg szervezetünkben, ha a naturális (természetes) gyulladáscsökkentőből (kortizol) kevesebb áll rendelkezésre vagy nem optimális annak szintje a szérumban, a sejtekben, nyálban. 

Jellegzetes, magas hisztamin szintet jelző tünet lehet a fülcsengés, így erre mindig rákérdezek az érintett pácienseknél.  


Nincs receptes könyvem hisztamin intolerancia esetére  - ezt megírták már mások- viszont pár lényeges javaslattal mindenképpen szeretném segíteni a hisztamin intoleranciával küzdő pácienseket. 

 

- a hisztamin intolerancia ( sok hisztamin termelődése)  NEM hízósejt aktivációs szindróma (MCAS). MCAS-ban nem csak hisztamin termelődik, hanem egyéb más gyulladásos faktorok is, míg hisztamin intolerancia esetén kizárólag hisztamin. A MAS-nál alkalmazott szteroid ( prednison) kezelés hisztamin intoleranciában nem működik. 

- a legtöbb hízósejt ( hisztamin termelő sejt) a hipotalamusz környékén van, ezért ne csodálkozzunk azon, hogy az aránytalanul sok hisztamin hormonális eltéréseket fog beindítani. 

- az éjfél már túl késő lefeküdni! Ne éjszakázzon! Az is éjszakázás, ha éjfélkor még az internet előtt ül, ezzel ugyanis teljesen megzavarja a melatonin termelését. A melatonin szintje este magas, ez segíti az elalvásunkat, a kortizol szintje viszont alacsony. Ha éjszakázik, ezt a beállított bioritmust teljesen felboríthatja. 

- tilos a túledzés! Ha egy edzés után úgy érzi, másnap reggel felkelni sem képes, akkor önnek nem való az edzés. Nem áll készen rá a mellékveséje.

- ha éjszaka felébred és jelentős mennyiségű vizeletet ürít, akkor a mellékvese aldoszteron termelése is érintett lehet. Az aldoszteron hiánya miatt nem szívódik vissza a vérbe a nátrium, így azt vízmegkötés sem kíséri. Ilyenkor bár lehet nézegetni a DAO szintet és konstatálni hogy alacsony, sokkal fontosabbnak tartom a mellékvese szupportálását!  Magnézium (+kálium), rhodiola, fekete ribizli rügyének kivonata, súlyos esetben adrenal cortex alkalmazása szükséges lehet. 

- folyadékpótlás a vérnyomásesés megakadályozása érdekében (sokszor keveset iszogatni!) Ne hagyja hogy folyton megszédüljön felálláskor! Az ortosztatikus vérnyomáscsökkenés szintén gyakoribb azoknál a pácienseknél, akiknek mellékveséjük működése diszfunkciós. 

- adrenal cortex használatát végezzék ésszel!  Ne szedje minden nap! Csak azokon a reggeleken szedje , amikor úgy érzi, tényleg "itt a vég"! Ha fel tud kelni reggel és el tudja indítani a napját, akkor ne vegye be. Az is probléma, ha túl korán kel fel. Éjjel 3.00 óra vagy hajnal 4.00 óra körüli ébredések szintén jelezhetik a mellékvese diszfunkcióját szükség lehet szupportálásra.

- ne feledje! Ha éjszaka felriad, az jó eséllyel azért van, mert leesett a vércukra. Egyen! Kapjon be egy két falatot, egy kisebb szendvicset, az majd segít visszaaludni és persze a hisztaminszintjét is csökkenteni fogja.

És végül, a DAO szint önmagában történő nézegetésének értelmét nem látom. Mindig kérjen hozzá hisztamin, szérum kortizol és ACTH, DHEAs szintet is. 

 

Fontosnak tartom, hogy endokrinológiai oldalról is megközelítsék a problémát és megtalálják a hisztamin intolerancia gyökérokát. 
 

dr. Szakács Krisztina

Endokrinológia és anyagcsere gyógyászat szakorvosa

Csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos

az Endomedic vezető orvosa  

Immunológus szakorvos-jelölt

  

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!