Barion Pixel
Hu En
Bejelentkezés Regisztráció
EndoMedic
Krónikus Bartonellózis vagy valami más? Keresztreakciók az infektológiában. Antibiotikum toxicitás.
2023-05-27

 

Nem első alkalommal jut tudomásomra, hogy egy bizonyos betegcsoportban – azért, mert nem vagyok hajlandó felelőtlenül hosszadalmas antibiotikum kúrákat felírni-, lényegében rossz híremet keltik. “ Nem érdemes elmenni a Szakács doktornőhőz, mert nem fogja felírni az antibiotikumot!” Korrekt. Aki csak azért jönne az Endomedic rendelőjébe, hogy mindenáron 1 - 2 éven át tartó antibiotikus kezelését biztosítsam egy igen megkérdőjelezhető (legalább is biztonsági szempontból) protokoll alapján, az kérem ne tegye:-) 

 

Régen azt gondoltam, lehetek mindenki orvosa. Mára ennek az ellenkezője teljességgel bebizonyosodott. Az Endomedic rendelője nem való mindenkinek. 

 

Valóban attól rossz egy orvos, hogy nem ír fel antibiotikumot a beteg kérésére? 

 

A fent említett páciens csoport tagjai krónikus bartonellózis diagnosztikájára a Vibrant tesztet használják, mely egy indirekt, szerológiai alapú teszt. A teszt vizsgálati eredményt részletező panelén, az apróbetűs információ szerint sem az USA FDA (Amerikai Élelmiszer – és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal),  sem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA, CE, EU) által nincs jóváhagyva, regisztrációval nem rendelkezik. Független szakmai oldalakon a teszt hitelességét illetően prosprektív vizsgálatnak nyomát nem találtam.

 

2022-ben egy hazai, orvosi szakmai weboldal következőképpen véleményezte a tesztet: 

 

„Belső analitikai vizsgálatok eredményeit közölték, melyeket 90, USA CDC biobankból származó pozitív minta és 142 egészséges önkéntes mintája alapján végeztek. Az eredményeket a Scientific Reports (1,0 impakt faktorú) folyóiratban publikálták. A lelet közel 20 oldalas, részletes információt tartalmaz az egyes antigénekre adott reakció mértékéről, valamint az USA CDC szerinti és egy alternatív leolvasási mód szerinti pozitív-negatív értékelést is.

A teszt tartalmaz információt a gyakori Borrelia törzsek mellett az USA-ban előforduló társfertőzésekre adott immunválasz tekintetében is. A panel része egy DNS vizsgálatára épülő PCR teszt is, amely módszer azonban vérmintán általában nagyon alacsony érzékenységű, gyakorlatilag az esetek kevesebb mint tizedében mutatja ki a fertőzést.

A fentiekből látható, hogy az USA-ban kifejlesztett és az európai követelmények szerint nem, vagy nem prospektív klinikai kutatás alapján validált tesztek eredményeinek értelmezése esetén kiemelt figyelem szükséges. „ 

 

A Vibrant teszt szintén apróbetűs részén pedig a következő olvasható: 

 

„A Vibrant teszt eredményén szereplő információk kizárólag oktatási célokat szolgálnak. Miközben minden teszt kiértékelése során igyekszünk naprakész és pontos információkkal szolgálni, sem a teszt gyártója sem pedig a leletet kiadó nem vonható felelősségre az esetleges hibás eredményekért, vagy mulasztásokért. A Vibrant Wellness által közölt eredmények nem szolgálnak orvosi tanácsként és nem is helyettesítik azokat. Nem kezelünk és nem gyógyítunk betegségeket. A Vibrant Wellness nem helyettesíti az orvos szakmai tanácsokat és nem javasolja az öndiagnosztikát vagy az öngyógyítást. A tesztelés természetétől függően, ha magas vagy közepes kockázatú eredményt kap, akkor mindenképpen megerősítő vizsgálat javasolt! Ebben az esetben kérjen orvosi segítséget további nyomon követés céljából!” 

 

Orvosszakmai szempontból – a jobb érthetőség kedvéért- összefoglalnám a lényeget: 

 

Az utolsó figyelmeztető mondat annak fényében pedig különösen érdekes, hogy a betegek az említett csoportban úgy adják-veszik egymás között az antibiotikumokat, mintha az Ecseri piacon lennének. 

 

Összefoglalóm a témában igen terjedelmes, mégis szükségét érzem megemlíteni,   hogy a hazai jogszabályok szerint, azon személyek tevékenysége, akik megfelelő egészségügyi (orvosi) végzettség hiányában antibiotikum szedésére presszionálják a betegeket, mit is csinálnak egészen pontosan. 

 

(KURUZSLÁS BTK. 187. § (1) Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő). 

 

A jogi passzusokon lépjünk is gyorsan túl, sokkal inkább foglalkoztat ennek a bizonyos Vibrant tesztnek a hitelessége, szenzitivitása és specificitása, valamint klinikai gyakorlatban történő használhatósága. A tesztben egy valami biztosan kiemelkedő, az pedig az ára. Egy társfertőzések panel 190.000 Ft-ba kerül, de az árlistán szerepel egy 960.000 Ft-os teszt is, mely egy PCR vizsgálat bartonellára. 

 

Az elmúlt évben számos Vibrant teszttel rendelkező beteg keresett meg rendelőmben, egyesek teljesen korrekt stílusban kérték, hogy a pozitív Vibrant tesztjük miatt lássam el őket antibiotikummal, mások pedig egyenesen követelték azok felírását

Mindazonáltal orvosként “felejthetetlen tapasztalásban” akkor volt részem, amikor a Vibrant teszt hazai terjesztője, aki egyben az általam említett közösségi portálon levő csoport vezetője is, egyszer csak megjelent rendelőmben egy beteg kíséretében és az egész konzultáció során megjelenésével és viselkedésével arra forszírozott, hogy az adott páciensnek és gyermekének is! írjak fel Mozayeni protokoll szerint antibiotikumot. A konzultáció antibiotikum felírás nélkül zárult, mivel a pácienst kikérdezve egészen más diagnózisra jutottam, melyet egyébként az illető pácienssel is közöltem. 

 

MI AZ A MOZAYENI PROTOKOLL?

 

A Mozayeni protokoll összefoglalva nem igazán szól másról mint Klaritromicin és Rifampicin vagy Rifabutin hosszútávú alkalmazásáról. A hosszú távú szó szerint értendő, itt arról van szó, hogy akár 12 vagy 24 hónapon át ezen antibiotikumok szedését javasolja a protokoll. A Rifampicin ismert, mellékvese károsító hatása miatt a kezelés bizonyos szakaszában már szteroid felírását is javasolja a protokoll megalkotója.

 

Az összefoglaló csatolmányai között megtalálható a Mozayeni protokoll magyar verziója, mely dr. Robert Mozayeni orvos nevéhez fűződik.

 

A Mozayeni ajánlás szerint a protokoll akár két évig is folytatható! Ezzel kapcsolatban egy hanganyag is készült pár hónappal ezelőtt, melyet készséggel megosztok önökkel és mindenképpen javaslom meghallgatását!

 

A hanganyagom innen érhető el, kifejezetten az összefoglaló részeként, önálló megosztása a közösségi média felületén tilos! 

 

Hanganyag: Stream Bartonellosis Hanganyag 1 by Krisztina Szakács | Listen online for free on SoundCloud

 

Nézzük meg milyen diagnosztikus megfontolásokat javasol Bartonellózis tekintetében a mintegy 6000 orvos által szerkesztett, leghitelesebbnek tartott nemzetközi orvosportál, az Uptodate.com: 

 

A bartonella fertőzés diagnosztikája mindig kihívásokkal teli, sosem elégséges egy szerológiai alapú teszt elvégzése, a vizsgálatoknak mindig több lábon kell állnia és tartalmaznia kell legalább egy nem szerológiai alapú tesztet is, pl. tenyésztés vagy PCR ( Polymerase chain reaction). 

Bartonellózis esetén a diagnózist főként a klinikai prezentációra (tünetek), illetve legalább 2 féle teszt pozitív eredményére alapozhatjuk. A szerológiai tesztek egyike sem definitív, sok esetben még egyes alfajok pl. bartonella henselae és bartonella quintana szerológiai keresztreakciójával találkozhatunk. 

A bartonellosis akut kórképe a macskakarmolás betegség sokkal egyszerűbb, hiszen ott a beteg anamnézise (kontakt macskákkal, bolhával) klinikai prezentáció, valamint a nagy eséllyel pozitív IgM értékek egyértelmű diagnózishoz segítenek bennünket. A probléma a bartonellózis krónikus formájának identifikálásával van. Egyértelműen meghatározott, egységes küszöbtiterek a pozitív szerológiai eredményhez nem léteznek, mivel a titerek prediktív értékei a Bartonella fertőzések különböző típusaihoz képest eltérőek. Mindazonáltal a Bartonellózis krónikus formájának a Mozayeni terápiánál elfogadhatóbb kezelési stratégiája már létezik, ez általában 2 hetes antibiotikus kúrát jelent Gentamycin, illetve Doxyciclin alkalmazásával. 

 

Pozitív szerológiai eredmények – A legtöbb laboratóriumban az IgG-pozitivitás határértéke ≥1:256, ami határozottan aktív vagy közelmúltbeli fertőzésre utal. Az endocarditis esetében általában magasabb határértéket (pl. ≥1:1024) használnak, mivel a Bartonella endocarditisben szenvedő betegek többségének nagyon magas szerológiai titerje van.

Az általános populáció legalább 5 százalékának pozitív Bartonella IgG titere van, így hamis pozitív eredmények is előfordulhatnak, leggyakrabban korábbi fertőzésből. Egyéb okok közé tartozik a keresztreaktivitás más kórokozókkal és a közelmúltban kapott terápiás immunglobulin.

 

A pozitív IgM-eredmény erősen akut vagy nagyon friss fertőzésre utal, de a fertőzött egyének IgM-termelése rövid idejű ezért az IgM laboratóriumi kimutatása sokszor megfoghatatlan. Az IgM-pozitivitás határértéke laboratóriumonként eltérő, és a téves pozitív IgM-eredmények ritkábban fordulnak elő, mint az IgG-teszteknél.

 

Negatív vagy félreérthető IgG eredmények – Bár szerológia nem zárja ki a bartonellózis lehetőségét, a negatív IgG eredmény (<1:64) jelentősen csökkenti a bartonellózis valószínűségét, különösen akkor, ha a klinikai gyanú alacsony, vagy a klinikai leletek nem specifikusak (pl. ismeretlen láz eredet). A kétértelmű eredmények (pl. 1:64 és 1:128) jelentősége bizonytalan.

Ha a klinikai gyanú továbbra is jelentős a negatív vagy kétértelmű kezdeti IgG szerológiai tesztek ellenére, a következő szerológiai megközelítést javasolt: 

 

Ha a titerek kétértelműek (pl. Vibrant teszt kétes, vagy enyhén emelkedett érték) vagy közel állnak a pozitív és negatív közötti átmeneti ponthoz, javasoljuk, hogy 10-14 napon belül ismételje meg a vizsgálatot. Ha a következő teszt pozitív, akkor valószínű, hogy aktív vagy friss a fertőzés (lásd fent a „Pozitív szerológiai eredmények” részt). A tartósan kimutatható alacsony szintű titerek, amelyek nem elég magasak ahhoz, hogy elérjék a pozitivitás határértékét, a múltban megoldódott fertőzésre vagy keresztreaktív antitestekből származó álpozitív tesztre utalhatnak. Az álpozitivitás során leggyakrabban számontartott keresztreakciók a következő kórokozókkal ismertek: EBV, CMV illetve egyéb más onkovírusok, illetve Toxoplasma és Chlamydia.

 

 

Egyéb fontos megjegyzések: 

 

Az immunszupprimált egyének, beleértve az alacsony CD4 sejtszámmal rendelkező HIV-fertőzötteket is, nem képesek kimutatható szintű antitesteket termelni. 

A Bartonella hatékony korai antibiotikum-terápiája lelassíthatja az antitest-termelést, ami negatív vagy kétértelmű teszteredményeket okozhat.

Mivel egyre több beteg fordult hozzám a hosszas antibiotikus kúrára igényével, ezért számos hazai, illetve külföldön képzett infektológus tanácsát segítségét is kikértem a protokollal kapcsolatban. Tudomásom szerint egyes külföldi klinikákon már a kétes eredménnyel bíró Vibrant tesztekre is felírják a Mozayeni protokollt, nekem azonban nem sikerült egy olyan infektológus kollégát sem találnom, akik biztonsággal felírnák a páciensnek a 6-12-vagy akár 24 hónapig is tartó antibiotikus kezelést. Az általam megkérdezett szakemberek között egy olyan kolléga is szerepel, aki az USÁ-ban folytatott tanulmányokat, azonban a Mozayeni protokoll alkalmazását nem javasolta, mivel nagyon nagy a keresztreakciók előfordulásának gyakorisága. Összefoglalva elmondható, hogy a bartonella IgG-k számos esetben teljesen más kórokozók jelenlétét jelezhetik. Ilyen lehet az EBV, CMV vagy Toxoplasma vagy akár Chlamydia Pneumoniae is. Ezeket a keresztreakciókat nagyon komolyan kell venni, az ezekre irányuló diagnosztikus tesztek elvégzése az esetleges antibiotikus terápia előtt kötelezően elvégzendőek! 

 

Összefoglalóm végére egy érdekességet is szeretnék megosztani Önökkel. 

 

A Vibrant teszt apró betűs leiratában található az úgy nevezett Interpretation of Report címszó alatt található a következő: 

Ha az ellenanyagok értéke <10 - a teszt eredménye negatív.

Ha az ellenanyagok értéke  10 és 20 közötti, a teszt eredménye kétes.

Ha az ellenanyagok érétke >20 - a teszt eredménye egyértelműen pozitív. 

 

 

 

 

 

 

Az fenti Vibrant teszten az látható, hogy a Bartonella Henselae korábbi IgG értéke pozitív volt az adott páciensnél (2021.06.27). Az aktuális érték pedig már lecsökkent, 13,9-es értéket látunk a késői ( IgG) ellenanyagszintnél. Hasonló eredmény látható a Bartonella Vinsonii esetében is, egy kezdeti magas IgG értéket jelentős csökkenés követ a kontroll vizsgálat során. A fanatikus antibiotikum hívők most biztosan azt gondolják, hogy betegünk megkapta a 12 hónapnyi antibiotikus és szteroid kúrát Mozayeni szerint és ettől gyógyult meg. 

Nos, csalódást kell okozzak, a páciens vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, antivirális terápiát, immunerősítőket és antioxidánsokat kapott, köszöni szépen sokkal jobban van.  Azt is hozzá kell tenni, hogy a páciens átesett a koronavírus fertőzésen és az ellenanyagszintje a fertőzést követően, közel egy év elteltével még mindig magas volt (SARS-COV2 IgG 4483 AU/ml értéket mutatott). A keresztreakcióban nagy valószínűséggel résztvevő kórokozók IgG-je szintén magas értéket mutatott a fenti terápiánk megkezdése előtt pl. EBV VCA IgG 2349 AU/ml, illetve CMV IgG >500 AU/ml. Ezek az értékek a holisztikus medicinában jóval többet jelentenek átesettségnél, illetve szeropozitivitásnál. 

 

 

A Mozayeni protokollt vadul követelő páciensek hitrendszerében mindig az a „betanított” szöveg szerepel, hogy a bartonella aktiválja ezeket a vírusokat és ezért nem ezeket kell kezelni, hanem magát a bartonellát. Nos, ha el is fogadjuk ezt a lényegében teljes mértékben teoretikus állításukat, akkor számomra egyáltalán nem érthető a Vibrant teszt érzékenysége, valamint specificitása, hiszen egy általam alkalmazott antivirális terápiára az adott bartonella IgG-k csökkenntek. Nem véletlenül fordítva van a helyzet? Azaz az adott onkovírusok IgG-i keresztreagálnak a Bartonella IgG-vel? Az én szakmai véleményem szerint ez a legvalószínűbb, melyet mind a nemzetközi irodalom, mind az USÁ-ban dolgozó infektológus is alátámasztott.

 

 

Végszó

 

A fentiek miatt jelentős bizonyítékok hiányában (nemzetközi ajánlásokban a Mozayeni protokoll nem szerepel, a Vibrant teszt nem elfogadott és nem regisztrált teszt), illetve az alkalmazott antibiotikus kezelések széles mellékhatásspektruma miatt a fent említett közösségi média csoportból hozzám érkező és kizárólag hosszas antibiotikus kezeléssel gyógyulni vágyó páciensek az Endomedic rendelőjéből elutasításra kerülnek. Kérem önt, ha kizárólag Mozayeni protokollért jönne az Endomedicbe, ne tegye.  Olyan orvosnak tartom magam, aki a NIL NOCERE – NE ÁRTS ELVÉT komolyan veszi, és a beteg számára a legkisebb terheléssel és veszéllyel járó terápiát választja ki.

 

Olyan terápiát vagyok hajlandó betegeimnél alkalmazni, amelyek mellékhatás-hatásspektrumát maximálisan ismerem és ha esetleg az bekövetkezik, akkor kezelni is tudom! Nem telik el nap a rendeléseimen, hogy valamilyen formában ne találkoznék antibiotikum mérgezett beteggel, legyen az fluorokinolon vagy valamilyen más antimikrobiális szer. Az antibiotikumok nem cukorkák, hatásuk-mellékhatásuk egy része reverzibilis, más részük viszont sohasem kijavítható, azaz örökre a beteggel marad. Végül engedjenek meg egy utolsó megjegyzést. 

Mozayeni protokollról gyógyult beteggel még nem találkoztam, ellenben olyannal már igen, akiknek 6-12 hónapos antibiotikus kúrát követően is rendkívül magas anti-TPO vagy egyéb gyulladásos paraméterük van, melyek az antibioitkus kúrával párhuzamosan nemhogy javultak volna, mindinkább romlottak. Több páciensem is van, akik a Mozayeni protokollt elhagyva jelenleg kivizsgálás alatt állnak. 

 

dr. Szakács Krisztina 

Endokrinológia és anyagcsere-betegségek szakorvosa

Immunológus szakorvos – jelölt 

 

 

Irodalom: 

Catscratch disease.indd (vumc.nl)

Catscratch disease.indd (vumc.nl) (CSD) – macskakarmolás betegség

Randomized Open Trial of Gentamicin and Doxycycline for Eradication of Bartonella quintana from Blood in Patients with Chronic Bacteremia | Antimicrobial Agents and Chemotherapy (asm.org)

Microbiologic diagnosis of Bartonella infections - UpToDate

 

Csatolmányok között szerepel, a Mozayeni protokoll magyarul, illetve a Vibrant tesztek elérhetőségét biztosító Rare Disease Labs árlistája 

A Rare Disease Labs weboldala: 

ELÉRHETŐ TESZTEK - Ritka Betegségek Labor (ritkabetegsegeklabor.hu)

Dr. Mozayeni Bartonella Study | Bartonella Treatment Research (globallymealliance.org)   

 

 

Kötelező jogi tájékoztató

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!